Πυρκαγιές: Πότε και πώς θα καταβληθούν τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους

Σκυλακάκης: Μέσα σε 10-15 ημέρες οι καταβολές

Διαβεβαιώσεις για καταβολή των πρώτων χρημάτων στους πυρόπληκτους μέσα στον Αύγουστο έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ευελπιστούμε μέσα στον Αύγουστο να ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης αρωγής».

Όπως σημείωσε, η πολιτεία σχεδίασε ολοκληρωμένη πρόγραμμα αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν, ωστόσο ακριβής καταγραφή του κόστους δεν υπάρχει, καθώς «δεν έχουμε την πλήρη καταγραφή, η οποία παίρνει χρόνο». Πρόσθεσε, πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο καταθέτει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, «για να δημιουργήσουμε ένα δημοσιονομικό χώρο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να έχουμε τις δαπάνες για τη στήριξη και την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ertnews.gr, o κ. Σταϊκούρας επισήμανε, ότι οι διαδικασίες θα είναι τάχιστες για το σύνολο των περιοχών που θα κριθούν ως πληγείσες, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχουν ιδιαίτερες πρόνοιες για δύο δήμους στην Εύβοια, οι οποίοι θα έχουν περισσότερα μέτρα στήριξης και αποζημίωσης. Πρόκειται για τους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, μόλις οριοθετηθούν οι δήμοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε θα ανοίξει – μέχρι τις 18 Αυγούστου – πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, όπου οι πολίτες θα καταθέσουν μόνο μια υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημιάς που αυτό έχει υποστεί. Με τον τρόπο αυτό, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν μια πρώτη χρηματική αρωγή. Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών θα αξιολογεί τη ζημιά σε κάθε σπίτι, και ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής θα καταλήξει σε μια εκτίμηση για το πώς θα δοθεί η στεγαστική συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και για τη στήριξη των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, μέσω του arogi.gov.gr. Ο έλεγχος, σε αυτή την περίπτωση, θα γίνεται από τις Περιφέρειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και όπου απαιτηθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ. «Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές θα λάβουν 20% ως πρώτη αρωγή, μέχρι να φτάσουμε να καλύψουμε το 70% τη ζημίας», υπογράμμισε.

Σκυλακάκης: Μέσα σε 10-15 ημέρες οι καταβολές

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή δεκαπενθήμερο το αργότερο, θα εισπράξουν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές τα χρήματα που δικαιούνται, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι για τα κατεστραμμένα επαγγελματικά κτίρια θα αποζημιωθούν τόσο οι ενοικιαστές όσο και οι ιδιοκτήτες, αφού υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι η απαλλαγή για τους υπόχρεους θα γίνεται αυτόματα από τη στιγμή που θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για αποζημίωση στην ειδική πλατφόρμα, ενώ θα υπάρξουν και αναστολές εργασίας για το προσωπικό των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με τη σχετική αποζημίωση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως οι προκαταβολές που θα δοθούν είναι ικανές για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα προβλήματα των πυρόπληκτων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η στεγαστική συνδρομή και μια σειρά απαλλαγών, φορολογικών κ.ά. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποζημιώσεις, αλλά μπορούν να χρηματοδοτήσουν σχέδια για την ανάκαμψη των περιοχών.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, οι φωτιές που έπληξαν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, είναι μια νέα μορφή πυρκαγιών που αποκαλούνται μέγα – φωτιές και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ήδη στη Μεσόγειο. Συμπλήρωσε δε, ότι αυτές οι φωτιές θα μείνουν και μάλιστα θα χειροτερεύουν καθώς είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής και δυστυχώς θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές.

Τέλος, είπε ότι η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να έχει συναινετικό χαρακτήρα και αυτό μαρτυρά η επιλογή του Σταύρου Μπένου από τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι σε αυτό το κλίμα κινήθηκε χθες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του.

Newsbomb.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.