Σχοινάς: Να περάσουμε από την διαχείριση κρίσεων σε βιώσιμες πολιτικές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Στην παρακαταθήκη της ευρωπαϊκής επιτροπής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και στις προτεραιότητες που θέτει για το τελευταίο έτος της θητείας της αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για “πρωτοφανείς διαδοχικές κρίσεις” που αντιμετώπισε η Επιτροπή την τελευταία τετραετία αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, την ρωσο-ουκρανική διένεξη για την Κριμαία, το Brexit αλλά και την εκλογή Τραμπ και τις επιθέσεις στο ISIS σε Γαλλία και Βελγίο, απέναντι στις οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι κάποιοι περίμεναν.

Ιδιαίτερη μνεία ο Εκπρόσωπο έκανε στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ για την αρχή της τελευταίας χρονιάς για την παρούσα Επιτροπή, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μία καλή οικονομική συγκυρία,κάνοντας λόγο για ιστορικό ρεκόρ απασχόλησης και για θετικά οικονομικά στοιχεία στην Νότια Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στις βασικές προτεραιότητες που θέτει η Επιτροπή κατά το τελευταίο έτος της θητείας της, όπως τις παρουσίασε ο εκπρόσωπος, αυτές είναι τρεις.

Ζητούμενο, όπως είπε, είναι είναι να περάσει η Ευρώπη από την διαχείριση κρίσεων όπως η προσφυγική μεταναστευτική, σε πιοω βιώσιμες πολιτικές. “Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική να είναι δομημένη σε μοντέλο κρίσης” ανέφερε και κατέδειξε την ανάγκη για ένα μακροπρόθεσμο βιώσιμο κεντρικό σχέδιο στο μεταναστευτικό, μία ολιστική προσέγγιση που θα ξεκινά από την Αφρική και η οποία περιλαμβάνει αναπτυξιακές επενδύσεις, ώστε οι νέοι να παραμένουν στις χώρες τους και αλλαγές τόσο στο σύστημα φύλαξης των συνόρων, όσο και στο σύστημα διαμοιρασμού των μεταναστών και προσφύγων εντός της ΕΕ.

Δεύτερη προτεραιότητα, είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες του θεσμικού κύκλου, με συμφωνία για νέες κοινοτικές επενδύσεις την επταετία 2020-2027 και νέου είδους επενδύσεις σε έρευνα, πράσινη ενέργεια, καινοτομία, ψηφιακές τεχνολογίες. “Να μπολιάσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό με το πλάνο Γιούνκερ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Σχοινάς στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη στις οποίες αναφέρθηκε με τον όρο “identity politics” και οι οποίες, όπως είπε προτάσσουν την ταυτότητά τους έναντι των άλλων, φαινόμενο το οποίο αναμένεται να ενταθεί ενόψει των ευωεκλογών και για το οποίο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν επαρκείς πολιτικές απαντήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.