Σε θέση μάχης τα εκχιονιστικά – Πέφτουν πρόστιμα για τις αλυσίδες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα που αναμένεται να πλήξει ολόκληρη τη χώρα τις επόμενες ώρες.

Δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και των δήμων από σήμερα το απόγευμα ζεσταίνουν τις μηχανές τους και έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία σε ολόκληρη την Αττική και θα παραμείνουν εκεί για να επέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί.

Η περιφέρεια Αττικής διαθέτει δύο κεντρικές στεγασμένες αποθήκες αλατιού και έξι σημεία στα οποία τα εκχιονιστικά μηχανήματα θα τροφοδοτούνται άμεσα ώστε να μην χάνουν χρόνο.

Θα είναι το καθένα στο σημείο του και ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα μεταφέρονται αν χρειαστεί σε κάποιο σημείο που έχει πρόβλημα..

Στο έργο των δήμων θα συνδράμουν και σύγχρονα εκχιονιστικά μηχανήματα με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Το στοίχημα των «ανοιχτών» δρόμων

To μεγαλύτερο στοίχημα είναι να μην ξαναζήσουμε εικόνες του 2022, να μην εγκλωβιστούν πολίτες για ώρες μέσα στα αυτοκίνητα τους, να μην χρειαστεί να διανύσουν χιλιόμετρα πεζοί.

Τοπικά προβλήματα ενδέχεται να υπάρχουν αύριο και μεθαύριο σε κεντρικούς οδικούς άξονες που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 200 μέτρων, όπως η Κατεχάκη, η περιφερειακή Υμηττού και η Αττική οδός.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι οδηγοί και στην λεωφόρο Μεσογείων και Κηφισιάς, όπου πέρυσι δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα μετά την σφοδρή χιονόπτωση του Ιανουαρίου.

Όσοι οδηγοί έχουν σκοπό να διανύσουν την Μαραθώνος, την Πεντέλης αλλά και την Εθνική οδό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες και έτοιμοι για όλα.

Στον Δήμο αθηναίων ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δοθεί σε σημεία που έχουν πληγεί σε αντίστοιχες καιρικές συνθήκες, όπως η Άνω Κυψέλη, το Πολύγωνο, το Γκύζη, ο Λυκαβηττός.

Η σύσταση πάντως προς τους πολίτες είναι να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις.

 Αλάτι… για κάθε δήμο

Τη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Αττικής στο Καπανδρίτι επισκέφθηκε την Πέμπτη ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να ενημερωθεί για την προετοιμασία που έχει γίνει για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.

Όπως ενημέρωσε, η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει από χθες να παραδίδει σε δήμους που εκτιμάται ότι θα πληγούν από την κακοκαιρία 600 τόνους αλάτι, ενώ στην αρμόδια Διεύθυνση (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας είναι σε ετοιμότητα εκχιονιστικά μηχανήματα, γκρέιντερ, αλατιέρες και πολυμηχανήματα τα οποία θα αξιοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε πως «η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη της αντιμετώπισης. Επισκεφθήκαμε σήμερα τη ΔΕΣΕ της Περιφέρειας Αττικής στο Καπανδρίτι για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμα τα μηχανήματα και οι υπηρεσίες μας. Συγχρόνως μοιράζουμε 40.000 τσουβάλια αλάτι στους δήμους Ωρωπού, Διόνυσου, Μαραθώνα, Μάνδρας Ειδυλλίας, Κηφισιάς, Βύρωνα κ.α. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία ασφαλή διαδικασία ώστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες χιονιά να έχουμε ανοιχτούς δρόμους. Δίνουμε ιδιαίτερη μέριμνα στην ασφάλεια των πολιτών. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων θα βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα» ανέφερε.

Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών – Πρόστιμο για τους παραβάτες

Με αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων και προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου. Οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 80 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.

Επιπλέον, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.