Σφοδρή σύγκρουση Χαρδαλιά – Ραγκούση για πλημμύρες και κορωνοϊό

Στη Βουλή «ξιφούλκησαν» σήμερα το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νικο Χαρδαλιά με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του πρώτου για τις ευθύνες της, «στις περιπτώσεις της Εύβοιας, των Μυκηνών, της Καρδίτσας, της Πάρου και της πανδημίας».

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Χαρδαλιά είπε: «Εμείς δεν δώσαμε μαζί με εσάς το δικαίωμα στον κ. Μαρκουλάκη να βγαίνει και να γράφει δημοσίως στον ελληνικό λαό ότι ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού γιατί παραβίασαν τις εντολές των υγειονομικών και του έκαναν το θέλημά του. Ούτε μαζί με τον κ. Κουμουτσάκο πήγαμε να πάρουμε τη Θεία Κοινωνία μπροστά στα φλας των φωτογράφων. Και ούτε μαζί με σας κ. Χαρδαλιά σκύψαμε στο ράσο του ιερέα χωρίς μάσκα μπροστά στις κάμερες».

Λίγο νωρίτερα στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε αναλυτικά στις πλημμύρες της Εύβοιας, στη φωτιά στις Μυκήνες, στις καταστροφές από τον Ιανό, αλλά και στα κρούσματα του κορονοϊού.

«Στην Εύβοια που είχαμε οχτώ νεκρούς ισχυριστήκατε αναληθώς και ψευδώς ότι δεν μπορούσατε να στείλετε μήνυμα 112 γιατί υπήρχε περίπτωση αν ζητούσατε εκκένωση να είχαμε περισσότερα θύματα. Ισχυριστήκατε ότι είχατε κακή πρόγνωση» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΜΥ σας διέψευσε κατηγορηματικά γραπτώς, όπως και το Εθνικό Αστεροσκοπείο και όχι μόνο σας είπε ότι είχατε ορθότατη πρόγνωση στην Εύβοια, αλλά την είχε δώσει και τέσσερις μέρες πριν από το βαρύ αυτό φυσικό φαινόμενο».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις Μυκήνες επεσήμανε ότι «δεν υπήρχε πυροσβεστικό όχημα κοντά για να παρέμβει αμέσως»,ενώ για την περίπτωση της Πάρου έκανε λόγο για «ομολογία απόκρυψης στοιχείων για να μην υπάρξει στοχοποίηση άλλων νησιών» με αποτέλεσμα την καταστροφή του τουρισμού.

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε επίσης στην Καρδίτσα, σε παραιτήσεις γιατρών από το γενικό κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας και συνοψίζοντας κατάληξε: «Για όλα αυτά που με αποδεδειγμένο, έγκυρο, τεκμηριωμένο τρόπο έχει αποδειχθεί η ευθύνη σας δεν έχετε ζητήσει μια συγγνώμη. Δεν έχετε κάνει μια φορά την αυτοκριτική σας, δεν έχετε πει μια φορά «κάναμε λάθος». Ποτέ.».

Το γάντι σήκωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κάνοντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή «δεν έμαθε από τα λάθη του», ενώ αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της τραγωδίας στο Μάτι. «Λέτε ότι έχει καταρρεύσει ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Το λέτε εσείς που εκπροσωπείτε μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Στο Μάτι κάηκαν 76 χιλ στρέμματα από τα οποία 46 χιλ συμπαγούς δάσους. Φέτος στην ίδια περίοδο και με 1.500 περισσότερες φωτιές κάηκαν 58 χιλ στρέμματα από τα οποία μόλις 2 χιλ συμπαγούς δάσους. Η τοποθέτησή σας κ. Ραγκούση δείχνει ότι δεν διδαχθήκατε από τα δικά σας λάθη».

Σχετικά με το 112 και την μη χρήση του στην περίπτωση της Εύβοιας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση ή έστω προειδοποίηση για ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Ουδείς το προέβλεψε ουδείς μας προειδοποίησε. Λέτε ότι δήθεν μας προειδοποίησε η ΕΜΥ. Ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ ή από την ευρωπαϊκή υπηρεσία πλημμυρών, δελτίων πλημμυρών. Τα συμπεράσματα ότι δήθεν μας είχαν ενημερώσει είναι δικά σας» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επιμένοντας ότι «η αποστολή μηνύματος από το «112» την νύχτα σε μια περιοχή που είναι χωρίς ρεύμα – που σημαίνει καταστροφές στο δίκτυο – με ανεξέλεγκτους χείμαρρους μη αποτυπωμένους και κατοικίες στις κοίτες ρεμάτων δεν θα σώζαμε ζωές θα τους στέλναμε στον πνιγμό. Με μαθηματική ακρίβεια θα τους οδηγούσαμε στον θάνατο είτε από πνιγμό είτε από ηλεκτροπληξία».

Αναφερόμενος στο καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» από την Καρδίτσα εξήγησε ότι είχε σταλεί μήνυμα 2,5 ώρες πριν υποχωρήσει το πρώτο ανάχωμα, ενώ για την επικύρωση κρουσμάτων στα νησιά υποστήριξε ότι «η στρατηγική αποτύπωσης στοιχείων ανά περιφέρεια είναι ευρωπαϊκή.»

Η Πολιτική Προστασία σε αριθμούς
3.166. 137 κλήσεις δέχθηκε το 112

33.487 μηνύματα

77.004 συμβάντα στα οποία αποκρίθηκε

280 στελέχη από 1η Ιουλίου στις 27 πύλες εισόδου χώρας

416.190 δειγματοληψίες σε 3.578.000 επιβάτες στα αεροδρόμια

136.000 δειγματοληψίες σε χερσαία σύνορα

26.098 δειγματοληψίες σε 182.000 επισκέπτες στα λιμάνια

14.751 κρούσματα έχουν ιχνηλατήθηκαν

30.902 high risk επαφές ιχνηλατηθηκαν

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.