Σταθερά ο κορωνοϊός

Με αργούς ρυθμούς φαίνεται να υποχωρεί η πανδημία στη χώρα μας την ώρα που η νέα μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η Ελλάδα κατέγραψε 566 νέα κρούσματα, με τα 256 να αφορούν την Αττική και με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 149.462, εκ των οποίων 52,1% άνδρες.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 320 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Επίσης, είχαμε ακόμα 30 απώλειες συνανθρώπων μας, με τον σύνολο των θανάτων να φτάνει τους 5.518 συνολικά στη χώρα.

Με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται, εντοπίστηκαν χθες δύο «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία και η οποία διαθέτει πιο επιθετική μορφή, αν και δεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς τα διαθέσιμα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά στο νέο στέλεχος. Παράλληλα οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν εκφράσει τις διαβεβαιώσεις τους πως εφόσον χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα είναι έτοιμο σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Πιο αναλυτικά, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 26 κρούσματα της μετάλλαξης, με τα δύο από αυτά έχουν εντοπιστεί στον γενικό πληθυσμό και όχι στις πύλες εισόδου.

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης εντοπίστηκε, στο Ηράκλειο, σε ηλικιωμένη γυναίκα, που μετά από την επαφή της με άλλο κρούσμα, πήγε για δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου. Το δεύτερο εντοπίστηκε στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, και ενώ επικρατεί η άποψη ότι τελικά η εορταστική περίοδος δεν οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, εξετάζονται τα επόμενα βήματα στην χαλάρωση των περιορισμών. Ήδη έχουν ανοίξει δημοτικά-νηπιαγωγεία και το λιανεμπόριο, με την κυβέρνηση να εξετάζει επίσης το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων που με την σειρά του απελευθερώνει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Παρόλα αυτά, όπως η κυβέρνηση έχει εξηγήσει, απαιτείται πρώτα ένα χρονικό διάστημα ώστε να αποτιμηθεί η επίδραση στους επιδημιολογικούς δείκτες των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει.

Με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, να δηλώνει πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί να μην πιέζεται το σύστημα υγείας, το επόμενο βήμα για την ίδια είναι το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα. Όπως εξήγησε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει στα τέλη Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως δεν προβλέπεται να λειτουργήσει σε εσωτερικούς χώρους.

Σε ερώτηση για την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη είπε ότι «είμαστε μακριά από αυτό. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνονται οι ευκαιρίες του ιού καθώς ελαττώνεται ο μη αναγκαίος συνωστισμός.

Αναφορικά με την μετάλλαξη του κορωνοιού και οι δύο ειδικοί υποστήριξαν πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη. Μάλιστα, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.