Στο ΣτΕ για τα αναδρομικά σωματεία συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν την Τετάρτη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και άλλα τρία σωματεία συνταξιούχων (ΗΣΑΠ κλπ). Κατέθεσαν αίτηση με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους. Η αίτηση των σωματείων των συνταξιούχων θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικότερα, τα σωματεία ζητούν την ακύρωση της υπ’ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.

Επίσης, τα σωματεία υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.