Συμμετοχή ΕΛΑΣ σε επιχείρηση της Europol για κλοπές πολιτιστικών αγαθών

Σε κοινή ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Operation Pandora II», η οποία διοργανώθηκε από τη Europol για την καταπολέμηση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία.

Η ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρηση έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις της πραγματοποιήθηκαν από 20 μέχρι 30 Νοεμβρίου 2017.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο μάλιστα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κοινή τελωνειακή επιχείρηση «Athena», που διοργανώθηκε σε διεθνές επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, σε συνεργασία με την INTERPOL.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης:

Διενεργήθηκαν συνολικά 802 έλεγχοι καταστημάτων, πλανόδιων πωλητών, μεταφορικών εταιρειών, εμπορικών δομών κ.λπ. και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1.197 άτομα.
Διενεργήθηκαν συνολικά 270 έλεγχοι σε συνοριακά σημεία εισόδου-εξόδου (αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, χώρους πέριξ των λιμένων κ.λπ.) και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1.470 άτομα.
Διενεργήθηκαν 267 έλεγχοι σε αρχαιολογικούς και ιστορικού ενδιαφέροντος χώρους και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 326 άτομα.
Διενεργήθηκαν 67 διαδικτυακοί έλεγχοι σε αγγελίες πώλησης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας και σε διαδικτυακές πλατφόρμες και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 65 αντικείμενα.
Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε συνολικά 1.458 αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, ενώ κατασχέθηκαν 1.263 αντικείμενα, που ενέπιπταν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχηματίσθηκαν τρεις δικογραφίες για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ελληνικής καταγωγής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.