Συναινετικό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά

Μήνυμα για ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης αναφορικά με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού έστειλε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε «το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί για τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού και είναι καθήκον και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντι τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητές ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε περαιτέρω καθυστέρηση».

Για την υλοποίηση αυτής της θέσης του ΚΙΝΑΛ η κ. Γεννηματά έθεσε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό τέσσερα βασικά σημεία – προτάσεις.

«Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.
Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.
Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Αντιμετώπιση Τουρκικής προκλητικότητας

Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί ενεργά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της Τουρκικής προκλητικότητας, η οποίοα -όπως είπε- περνά πια από τα λόγια στην πράξη και προσλαμβάνει ακραίες και επικίνδυνες μορφές παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

«Τόσο με την παράνομη εισβολή στην Συρία που απερίφραστα καταδικάζουμε. Όσο και με την βάναυση προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου (με την δράση του Γιαβούζ που χαρακτηρίζεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση ως 2η εισβολή) και την ακραία ρητορική και τις ενέργειες της απέναντι στην Ελλάδα», σημείωσε.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «η Κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία ότι θέλουμε μεν καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι δε να δεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε επιθετική κίνηση σε βάρος μας θα πάρει την κατάλληλη απάντηση».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε και την παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά, με το προσφυγικό – μεταναστευτικό η κ. Γεννηματά ανέφερε πως «οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα προς την κα. Μέρκελ οδήγησαν σε επικίνδυνες καταστάσεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα νησιά μας, δημιούργησαν την ντροπή της Μόριας. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. πιάστηκε απροετοίμαστη, αντέδρασε σπασμωδικά χωρίς σχέδιο στην όξυνση του προβλήματος, επέλεξε να συνεχίσει και σ’ αυτό το θέμα στα βήματα του κ. Τσίπρα».

Επιπλέον, επανέλαβε προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, περνά από την αλλαγή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάσταση στα σύνορα Συρίας Τουρκίας.

Ένταση των προσπαθειών σε 3 σημεία

«Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που έχει διακοπεί εδώ και δυο χρόνια, για αιτούντες άσυλο ή/και αναγνωρισμένους πρόσφυγες που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Απαιτείται άμεσα βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμφόρησης των νησιών.
Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των αλλοδαπών που υπάγονται στη διαδικασία της Κοινής Δήλωσης και από άλλα κράτη μέλη.
Να μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και όσοι μεταφέρονται στην ενδοχώρα είτε σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας είτε σε προαναχωρησιακά κέντρα».
Σημειώνεται πως θα ακολουθήσουν τα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 16.00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο στις 16.45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη στις 17.30.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.