Συνεχίζονται οι έρευνες μετά το ναυάγιο με τους μετανάστες στα Κύθηρα – «Από τον πανικό δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε»

Μάχη με το χρόνο δίνουν στα Κύθηρα για τον εντοπισμό επιζώντων από το ναυάγιο με μετανάστες – πρόσφυγες που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) κοντά στο λιμάνι Διακόφτι. Από τις Αρχές αναζητούνται 15 άνθρωποι, ενώ οι περισσότεροι διασωθέντες πέρασαν το βράδυ της Πέμπτης σε σχολείο του νησιού.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Κυθήρων για τον εντοπισμό μεταναστών – προσφύγων από το ναυάγιο συνεχίζονται και σήμερα. Στο σκάφος επέβαιναν 95 άνθρωποι και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, 62 διασωθέντες είναι ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες), διασώθηκαν επίσης 18 παιδιά (17 αγόρια και 1 κορίτσι).

Το βράδυ της Πέμπτης (06.10.2022) οι διασωθέντες φιλοξενήθηκαν σε σχολείο του νησιού. Κάτοικοι του νησιού εκεί είχαν συγκεντρώσει κουβέρτες, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό.

Για τις στιγμές αγωνίας που πέρασαν τόσο οι πρόσφυγες – μετανάστες, όσο και αυτοί που έσπευσαν να βοηθήσουν ως εθελοντές μίλησε το πρωί της Παρασκευής (07.10.2022) ο Σπύρος Κασιμάτης, κάτοικος των Κυθήρων. «Ήταν τέτοιος ο πανικός των ανθρώπων που δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η συμβολή των κατοίκων στην επιχείρηση διάσωσης ήταν μεγάλη. Πρόσθεσε δε ότι όταν αντίκρισαν την κατάσταση αρχικά δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να σωθούν τόσοι άνθρωποι.

Δείτε βίντεο:



Οι εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, είναι σοκαριστικές και από το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Άνθρωποι κρέμονταν στα βράχια ενώ πυροσβέστες, διασώστες, εθελοντές, σχημάτιζαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να τους τραβήξουν με σχοινιά. Κάποιοι από τους μετανάστες στην προσπάθεια τους να σκαρφαλώσουν, δεν τα κατάφερναν και έπεφταν και πάλι στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι ο μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στα Κύθηρα, αλλά μαρτυρίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι. Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει σορούς μεταναστών να επιπλέουν στη θάλασσα στα Κύθηρα, ανάμεσα σε συντρίμμια και προσωπικά τους αντικείμενα.




Με πληροφορίες από OPEN, ΕΡΤ και ΣΚΑΪ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.