Τα 15 δευτερόλεπτα που ξύπνησαν μνήμες ’99 και «παρέλυσαν» την Αττική

Από την έκθεση στο περιστήλιο της Βουλής

Μνήμες Σεπτεμβρίου 1999 ξύπνησε ο μεγάλος σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα και έγινε αισθητός σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας – από τη Βόρεια Εύβοια και τη Λιβαδιά έως την Νάξο και την Αίγινα.

Η δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 ρίχτερ και είχε επίκεντρο 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

O σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, γι’αυτό και συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Ασταμάτητη σεισμική ακολουθία χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς
Το μεγάλο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που οι σεισμολόγοι θεωρούν πως ήταν και ο κύριος σεισμός, διαδέχτηκε πλήθος μετασεισμών, με ισχυρότερο εκείνον που σημειώθηκε στις 15.11 και είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ένα αγοράκι ηλικίας 8 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο τραυματισμός του παιδιού είναι ελαφρύς.

Παράλληλα, μια έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από πτώση σοβάδων, ενώ βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ακόμη άτομα πήγαν μόνα τους στο νοσοκομείο, επίσης με ελαφρά τραύματα. Επιπλέον, μία γυναίκα τραυματίστηκε όχι από τον ίδιο τον σεισμό, παρά όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, στην αγωνία της να εγκαταλείψει το σπίτι της.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής (ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα).

Χάος στην Αθήνα
Η ισχυρή σεισμική δόνηση αιφνιδίασε τους Αθηναίους που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τους κλειστούς χώρους, βρίσκοντας ασφαλέστερο καταφύγιο εκτός, σε πάρκα, δρόμους, δημόσιους χώρους.

Η σεισμική ακολουθία προκάλεσε σύντομα κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, αυξημένη κυκλοφορία παρατηρείται και στα δύο ρεύματα της Βασ. Κωνσταντίνου και της Βασ. Σοφίας, στο ρεύμα εξόδου της Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Κορίνθου, στη λεωφόρο Ποσειδώνος (στο ρεύμα προς Πειραιά), στην Αττική οδό (ρεύμα προς Ελευσίνα από 37ο έως το 23ο χλμ και στο ρεύμα προς αεροδρόμιο από 22ο έως 30οχλμ), καθώς και στο οδικό δίκτυο γύρω από το λιμάνι του Πειραιά.

Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από 110 τροχονόμοι έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία για τη διευκόλυνση των οδηγών, ενώ το έργο της Τροχαίας συνδράμει και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά που είναι προγραμματισμένα από τις 5 μέχρι και τις 6 το απόγευμα θα αναχωρούν μισή ώρα αργότερα λόγω της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Σεισμός Αθήνα: Καθυστερήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά

Ζημιές και φθορές
Αρκετές ζημιές προκλήθηκαν σε παλιά κτήρια, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Κομμάτια από σοβάδες ξεκόλλησαν, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Παράλληλα, από τον σεισμό, έσπασε ο σταυρός στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με την, έως τώρα, ενημέρωση, ζημιές έχουν προκληθεί σε μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα ενώ έχουν καταρρεύσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Στη Βουλή δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης του κτηρίου. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε από τους υπαλλήλους να φύγουν νωρίτερα και πήγε στον παιδικό να δει αν όλα ήταν καλά με τα παιδιά.

Κατέρρευσαν οι τηλεπικοινωνίες
Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση προβλημάτων ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές του κέντρου, με τα συνεργεία της ΔΕΗ να κάνουν αγώνα δρόμου για να επαναφέρουν το ρεύμα.

Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Οι τηλεπικοινωνίες κατέρρευσαν ενώ χαρακτηριστικό του επικοινωνιακού «εμφράγματος» ήταν πως, τα λεπτά που ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό, καταγράφονταν 20.000 κλήσεις το δευτερόλεπτο.

Τεράστια κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού. Αμέσως μετά την εκδήλωση της πρώτης μεγάλης δόνησης, ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο «σηκώθηκαν» πάνω από τη Δυτική Αττική για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή ενώ δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες».

Η Πυροσβεστική τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής ενώ αυτή την ώρα περιπολούν 350 πυροσβέστες, 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί και 150 πυροσβεστικά οχήματα για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση, καθώς και η προβλεπόμενη υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου Π.Σ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.