Τα 8 σημεία της απόφασης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την άμυνα

Επόμενο ορόσημο ο Ιούνιος για αποφάσεις σε σχέση με τη χρηματοδότηση

Οχτώ βασικά σημεία προβλέπει η απόφαση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα.

Αναλυτικά, η απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (22.03.24) τα χαράματα προβλέπει τα ακόλουθα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να αυξήσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα και ικανότητες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της στο πλαίσιο των αυξανόμενων απειλών και της ασφάλειας προκλήσεις.

Με βάση τη δήλωση των Βερσαλλιών και τη στρατηγική πυξίδα, είναι δεσμευμένη να μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις και να αυξήσει τις ικανότητές της.

Η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση θα πρέπει να ενισχυθεί αναλόγως
σε ολόκληρη την Ένωση.

Αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας και ενίσχυση της κυριαρχίας της Ένωσης θα απαιτήσει πρόσθετες προσπάθειες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες των κρατών μελών, για:

1. Την εκπλήρωση της κοινής δέσμευσης για ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών, και
να επενδύσουν καλύτερα και ταχύτερα από κοινού,

2. Τη βελτίωση της πρόσβασης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για την κινητοποίηση της χρηματοδότησης και να υποβάλουν έκθεση έως τον Ιούνιο (σ.σ. Στις 6 – 9 Ιουνίου είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της για τη χορήγηση δανείων στον αμυντική βιομηχανία και τον τρέχοντα ορισμό της για τα αγαθά διπλής χρήσης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική της ικανότητα,

3. Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και την από κοινού προμήθεια για την αντιμετώπιση κρίσιμων ικανοτήτων της ΕΕ, ιδίως σε στρατηγικούς καταλύτες, καθώς και για την πλήρη αξιοποίηση των συνεργιών μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού,

4. Την ενίσχυση των συνεργατικών – κοινών επενδύσεων στον τομέα της άμυνας, από την έρευνα και την ανάπτυξη στο στάδιο του σχεδιασμού, στην εκβιομηχάνιση και στις κοινές προμήθειες, και να βελτιώσει την προβλεψιμότητα, π.χ. μέσω πολυετών συμβάσεων σταθερής διάρκειας,

5. Την αύξηση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η ευελιξία της και η
ικανότητά της να αναπτύσσει και να παράγει καινοτόμα αμυντικά προϊόντα, ενισχύοντας την
διαλειτουργικότητας και ανταλλαξιμότητας και εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητά τους στα μέλη
κράτη μέλη,

Την παροχή κινήτρων για την περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς σε ολόκληρη την Ένωση, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας, ιδίως για τις ΜΜΕ και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και μειώνοντας τη γραφειοκρατία,
Την ενίσχυση της ταχείας ανταπόκρισης και τον έγκαιρο εντοπισμό των σημείων συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού για την αμυντική αγορά και να διασφαλίσει ότι οι κανονισμοί της ΕΕ δεν αποτελούν εμπόδιο για την την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας,

8. Την υποστήριξη πρωτοβουλιών για τη συνέχιση των επενδύσεων σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την αντιμετώπιση των επικρατούντων ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην αμυντική βιομηχανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο, την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον
Επιτροπή να προωθήσουν τάχιστα τις εργασίες για την κοινή ανακοίνωση σχετικά με μια ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (EDIS).

Καλεί επίσης το Συμβούλιο να προωθήσει τις εργασίες χωρίς καθυστέρηση σχετικά με τη συνοδευτική πρόταση για μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία προγράμματος (EDIP).

Η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας παραμένει βασικό στοιχείο για την αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης και θα πρέπει να επιταχυνθεί. Το πρόγραμμα ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ Capacity, η στρατιωτική κινητικότητα, οι ζωντανές ασκήσεις, η ενίσχυση της διαστημικής ασφάλειας, η αντιμετώπιση του κυβερνοχώρου και υβριδικών απειλών και την αντιμετώπιση της χειραγώγησης και της παρέμβασης ξένων πληροφοριών (FIMI) έχουν ιδιαίτερη σημασία από την άποψη αυτή.

Μια ισχυρότερη και ικανότερη Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και θα είναι συμπληρωματική προς την ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του, αναφέρει η απόφαση της συνόδου.
Τα παραπάνω ισχύουν με την επιφύλαξη του ειδικού χαρακτήρα του τομέα της ασφάλειας και της άμυνας πολιτικής ορισμένων κρατών μελών, και λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια και την άμυνα συμφέροντα όλων των κρατών μελών, καταλήγει.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.