Θ. Φορτσάκης: Αδύνατη η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο

Καθαρή έξοδος από τα προγράμματα τον Αύγουστο δεν μπορεί να γίνει γιατί η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί σε πολύ σημαντικά μέτρα, που θα βαρύνουν την οικονομία και για το 2019 και για το 2020 υποστήριξε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης σημειώνοντας ότι το πλεόνασμα του 2017 βασίστηκε στη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Αυτήν την ώρα έχουμε μία δημοσιονομική ισορροπία σημαντική. Από τις στατιστικές για το 2017 ξέρουμε ότι έχουμε 3,4% πλεόνασμα στη χώρα, έναντι περίπου του μισού που είχαμε ως στόχο. Όμως, αυτό το πλεόνασμα και η επιτυχία στα δημοσιονομικά επιτεύχθηκε με μία πάρα πολύ βαριά θυσία και με μία μέθοδο, η οποία στην πραγματικότητα εξοντώνει σταδιακά την ελληνική οικονομία, διότι δεν βασίστηκε στην παραγωγή, βασίστηκε στην οικονομική, φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» επισήμανε ο κ. Φορτσάκης μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Επισήμανε, δε, ότι «η ιδιωτική κατανάλωση σημειώνει μία πάρα πολύ σημαντική κάμψη, την οποία επισημαίνει και το δημοσιονομικό συμβούλιο στην έκθεσή του, που δημοσιεύεται σήμερα».

«Η κάμψη αυτή», εξήγησε, «σημαίνει στην πραγματικότητα, ότι δεν μπορούμε να βάλουμε μπρος την οικονομία μας, διότι το 70% στηρίζεται στην κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ συγχρόνως έχουμε και αύξηση των εισαγωγών, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παραλύει».

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα, ο κ. Φορτσάκης εκτίμησε πως «είναι θετικό ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη ασχολείται στο επίπεδο αυτό με το ζήτημα που μας απασχολεί, δηλαδή την κράτηση των δύο αξιωματικών μας».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ, ο κ. Φορτσάκης εξέφρασε την άποψη ότι «η όλη αποσταθεροποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία σημαίνει για μας ότι πρέπει να βρούμε μία λύση με τους υπόλοιπους γείτονες, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε παντού προβλήματα και είναι θετική η προοπτική να βρεθεί μία λύση και με τους Σκοπιανούς, υπό τον όρο βεβαίως ότι θα ξεφύγουμε από τον περίφημο αλυτρωτισμό».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.