Θεμιστοκλέους: Δεν χρειαζόμασταν την έγκριση του ΕΜΑ για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου

Για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, το τείχος ανοσίας και τους εμβολιασμούς των παιδιών μίλησε το πρωί της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά τις ανακοινώσεις της Δευτέρας.

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί η Ελλάδα προχωρά στον εμβολιασμό με τρίτη δόση κατά του κορονοϊού πριν να δώσει σχετική έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο κ. Θεμιστοκλέους είπε στον ΑΝΤ1 ότι αυτό δεν χρειαζόταν καθώς ο ΕΜΑ έχει ήδη γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο και στο σύνολο της σχεδόν η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί για τη χρησιμότητα του.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμη ότι η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορονοϊό επικαλούμενος τον Αμερικανό επιδημιολόγο, Άντονι Φάουτσι.

Όσον αφορά τη σπουδή πολλών να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επανέλαβε, δε, με κατηγορηματικό τόνο ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό αποτελεί ισχυρή σύσταση τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε και για τον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορονοϊό από παιδιάτρους λέγοντας ότι αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο καθώς τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι προσκλήσεις στους παιδιάτρους για να υπογραφεί η σύμβαση και θα καθοριστεί και η αμοιβή τους.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το τείχος ανοσίας είπε ότι ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη αφού όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς του εμβολιασμού συμπληρώνοντας ειδικά για τον εμβολιασμό στα παιδιά ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000 και από τα νέα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά, τα περισσότερα προέρχονται από αυτή τη δεξαμενή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.