Θρίλερ με τον θάνατο της Νικολέττας – Τι ερευνούν πλέον οι Αρχές

Την αντίδραση της κοινωνίας και την αγανάκτηση των γονέων και των συγγενών της 17χρονης Νικολέτας Παπαδογιαννάκη, που έπεσε στο κενό από τη γέφυρα στο ΒΟΑΚ, έχει προκαλέσει η απόφαση της Μητρόπολης Πέτρας και Χερονήσου να μην τελεστεί εξόδιος ακολουθία στην κηδεία του ανήλικου κοριτσιού, με αιτιολογία ότι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται από τις Αρχές για τις συνθήκες της πτώσης είναι η αυτοκτονία.

Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, κάνοντας λόγο για την Εκκλησία της αγάπης και όχι της τιμωρίας, στέκεται σε περιπτώσεις που είχαν άλλη αντιμετώπιση από την Εκκλησία και συγκεκριμένα από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης σήμερα Ευγένιο, ο οποίος παραβρέθηκε κανονικά στην εξόδιο ακολουθία για τον καθηγητή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης που αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις της σχολής, δείχνοντας έτσι με τη στάση του ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο της Εκκλησίας στο νησί. Όπως και στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, που τον Οκτώβριο του 2022, στο τρισάγιο για τα 65 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, έσκυψε στον τάφο του. Και όλα αυτά την ώρα που η οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας από την πρώτη στιγμή δε δέχεται την εκδοχή της αυτοκτονίας, όπως και η οικογένεια του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, που το 2015 κηδεύτηκε σε κλίμα οδύνης, με την εξόδιο ακολουθία για το βασανισμένο αγόρι να τελεί ο τότε Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, σήμερα Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από έναν χρόνο, σε μια περίπτωση αυτοχειρίας στον Μοχό, δεν είχε διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία του εκλιπόντος.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι το βράδυ πριν την κηδεία, ένας αντιδήμαρχος και δύο-τρία άτομα από το χωριό προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, που ωστόσο ήταν ανένδοτοι στο να “διαβαστεί” το άτυχο κορίτσι. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ δημάρχου Χερσονήσου και του ίδιου του Μητροπολίτη, που δεν τελεσφόρησαν.

«Οι ιεροί κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας απαγορεύουν την τέλεση εξοδίου ακολουθίας στους αυτόχειρες. Επιτρέπουν όμως στον κάθε ποιμενάρχη, αν το κρίνει, να τελέσει την εξόδιο ακολουθία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ποιμαντικές προϋποθέσεις της κάθε περίπτωσης. Στο παρελθόν πολλές φορές τελέστηκε και εξόδιος ακολουθία, κρίνοντας κατά περίπτωση ο οικείος ποιμενάρχης», τόνισε σε δήλωσή του, αναφερόμενος στο θέμα, ο επίκουρος καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, Ιωάννης Λίλης.

Η κηδεία της 17χρονης τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στο κοιμητήριο του Μοχού, σε κλίμα θρήνου και οδυρμού, με την οικογένεια της μαθήτριας, βυθισμένη στο πένθος, να μην μπορεί να πιστέψει τι έχει συμβεί. Με απόφαση της τοπικής Μητρόπολης, ο παπάς δεν μπήκε στην εκκλησία του χωριού προκειμένου να τη “διαβάσει” την ώρα της κηδείας της. Η κηδεία δεν έγινε στον κεντρικό ναό του Μοχού, αλλά το παιδί μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του κοιμητηρίου, όπου το αποχαιρέτησαν μόνο οι δικοί του άνθρωποι. Ωστόσο, οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις για το θέμα στα social media είναι εντονότατες.

Τα σενάρια που εξετάζονται
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Νικολέτας, επίσημο πόρισμα ότι πρόκειται για αυτοχειρία ακόμη δεν υπάρχει, με την οικογένειά της να αμφισβητεί κάτι τέτοιο. Σημείωμα στο σπίτι ή πάνω στη 17χρονη δεν έχει βρεθεί. Να σημειωθεί πως ο πατέρας της Νικολέτας έχει ήδη αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο και έχει βάλει τεχνικό σύμβολο ιατροδικαστή.

Το μοιραίο περιστατικό συνέβη μετά τις γραπτές εξετάσεις στο σχολείο, όπου η 17χρονη έγραψε και έφυγε νωρίτερα από το σχολείο. Στο Λύκειο που φοιτούσε η 17χρονη μετέβη κλιμάκιο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του ΚΕΔΑΣΥ, ενώ οι σχολικές εξετάσεις συνεχίζονται, παρά το τραγικό συμβάν…

«Ήμασταν σαν φίλες. Ήξερα ότι είχε θέματα στο σχολείο με καθηγητές και κάποια παιδιά που δεν τα πήγαινε καλά. Είχαν πάει στην Τσεχία και την είχαν αφήσει μόνη της. Δεχόταν μπούλινγκ. Και εγώ δεχόμουν. Μου το έλεγε συνέχεια ότι δεχόταν μπούλινγκ. Φοβάμαι ότι μπορούσε κάποιος να τη χτυπήσει και να τη σκοτώσει και να τη ρίξει στο γιοφύρι. Θα πήγαινε στη Λευκορωσία και θα ήμασταν μαζί. “Ευτυχώς”, έλεγε, “θα φύγουμε” και είχε φτιάξει τις βαλίτσες της. Ήταν πολύ χαρούμενο παιδί. Δεν πιστεύω ότι ήθελε να αυτοκτονήσει. Στη γέφυρα δεν πήγαινε κανένας μας, από μικρά, γιατί φοβόμασταν… Κάποιος τη χτύπησε και την πήγε εκεί…», είπε η αδερφή της.

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι πληροφορίες που ήθελαν τη 17χρονη Νικολέτα για ώρα να ακροβατεί στο κενό… Το κορίτσι θα γινόταν 18 ετών τον Ιούνιο…

Πηγή: neakriti.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.