Τι θα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά

Για το ενιαίο σχέδιο διαχείρισης και υγειονομικών πρωτοκόλλων στα νησιά, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εν όψει της επανέναρξης της τουριστικής περιόδου από τις 15 Ιουνίου.

«Η νησιωτικότητα είναι κρίσιμη για τη χώρα μας, σε κάθε επίπεδο. Όπως αντιμετωπίσαμε τον κορωνοϊό τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι» διαμήνυσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Το σχέδιο, όπως γνωστοποίησε, θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ήμερες και περιλαμβάνει:

Την ενδυνάμωση και διασύνδεση όλων των δομών υγείας -Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων.
Τη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα.
Την πρόσληψη 687 υγειονομικών, με ενίσχυση όπου χρειάζεται.
Την περαιτέρω λήψη δειγμάτων και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, από τον ΕΟΔΥ, που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.
Το πλάνο διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα, υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ)
Ειδική αναφορά έκανε και στις προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). «Συνεχίζουμε να αιμοδοτούμε το σύστημα Υγείας με νέο προσωπικό, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα».

Όσον αφορά τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, διαβεβαίωσε ότι το ΕΣΥ είναι απολύτως έτοιμο.

«Θα είμαστε έτοιμοι και για ένα δεύτερο, πιθανό, κύμα κορωνοϊού. Οι προσλήψεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ανέρχονται σήμερα σε 4.324 -522 ιατροί και 3.802 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό- όταν ο αρχικός προγραμματισμός, όπως θα θυμάστε, ήταν 2.000».

Και πρόσθεσε: «Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές -υπολογίζονται περίπου 2.000 σήμερα- ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί. Η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει την αξία και την προσφορά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις εξωτερικού από 29 χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν θετικό επιδημιολογικό προφίλ. Στις 25 Μαΐου προηγήθηκε η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προς όλα τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.