Το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ασθενείς για την αγορά ορθοπεδικών ειδών

Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν χιλιάδες ασθενείς για την αγορά προσθετικών ειδών και ορθωτικών μηχανημάτων, αφού ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για κοινωνική αναλγησία και ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Σύμφωνα με τον ειδικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η υποκατηγορία ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ των ορθοπεδικών ειδών, έχει προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ.

Το ποσό θεωρείται ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων ασθενών, δεδομένου ότι στην επί παραγγελία κατηγορία ορθοπεδικών ειδών εμπίπτουν τα τεχνητά μέλη κάτω και άνω άκρων, οι κηδεμόνες σκολίωσης/κύφωσης, οι ορθωτικοί κηδεμόνες για παιδιά και ενήλικες, τα συστήματα βάδισης σε παραπληγίες, τα ειδικά καθίσματα με πρόπλασμα σε νευρομυικές παραλύσεις, τα υποδήματα και πέλματα διαβήτη και τα υποδήματα με ειδική διαμόρφωση.

«Τα συγκεκριμένα είδη είναι άκρως πολυδάπανα, και οι 300.000 ασθενείς (όπως τους υπολογίζουμε), μέσα σε αυτούς και τα ΑΜΕΑ, αδυνατούν να τα προμηθευτούν χωρίς την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Αποτελεί άξιο απορίας, ποιος συνέταξε τον προϋπολογισμό και με ποιο σκεπτικό, όταν το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε το 10% των αναγκών! Η Κοινωνική αναλγησία σε όλο το μεγαλείο της!», αναφέρουν 18 βουλευτές της ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευησης ρωτούν τον κ. Ξανθό με ποιο σκεπτικό καθορίστηκε ο προϋπολογισμός στην υποκατηγορία ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ που αφορά τα ορθοπεδικά είδη στα 1,4 εκατ. ευρώ και αν πρόκειται να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.