Το μέλλον της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες, σε συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια

Την ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, περιέγραψε και ανέλυσε ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με ποτάμια, αντιδήμαρχος Δ. Τρικκαίων Παναγιώτης Ντιντής. Η σχετική τοποθέτηση έγινε στη διάρκεια το συνεδρίου με θέμα «Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή – Η Θεσσαλία μετά τον Daniel», που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, στις 22, 23 και 24 Μαΐου 2024.
Επρόκειτο για συνέδριο που διοργάνωσε το Δίκτυο, το Πράσινο Ταμείο και ο Δήμος Καρδίτσας, με στόχο το να συζητηθεί ειδικά για τη Θεσσαλία, ολόκληρο το πλέγμα των όσων αφορούν την περιοχή, ειδικά μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Αυτό κατέθεσε και ο κ. Ντιντής στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως και η επιλογή της Καρδίτσας (ως τόπου διεξαγωγής του συνεδρίου) έγινε βάσει των πλημμυρών των τελευταίων ετών (Ιανός, Daniel). Επίσης, ότι γνώμονας του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια είναι η προετοιμασία και η λήψη αποφάσεων για τις μελλοντικές δράσεις, με βάση την κλιματική κρίση, μετά την εμπειρία από τις πλημμύρες.
Ο κ. Ντιντής αναφέρθηκε και στις ειδικότερες δράσεις του Δήμου Τρικκαίων την τελευταία δεκαετία, από τις δενδροφυτεύσεις και τους καθαρισμούς ρεμάτων, μέχρι τις παρεμβάσεις μετά τον «Ιανό», την πρόσφατη υπογραφή έργου υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων, την ένταξη του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της ΕΕ, τα αντιπλημμυρικά έργα κ.α.
Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ενώ παρενέβησαν οι επιστήμονες κ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ιάκωβος Γκανούλης: Ομότιμος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paul Sabatier και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίων Erlangen, πρώην Ειδικός Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βραχνάκης, Καθηγητής, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Χρυσόμαλλος: MSc Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ. Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Δήμου Τρικκαίων σε θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Επίσης, υλοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις για τον πολιτισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.