Τσακαλώτος: Οι φορολογικοί παράδεισοι πλήττουν και τις μεσαίες τάξεις

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη υπέρ των φορολογικών παραδείσων εξαπέλυσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι η δήλωση αυτή δείχνει καθαρά στα μέλη της μεσαίας τάξης τι έχουν να περιμένουν σε περίπτωση που έρθει η ΝΔ στην εξουσία.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο θέμα απαντώντας σε όσους ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα Paradise Papers για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα. «Αλήθεια το λέτε αυτό; Θεωρείτε ότι δεν είναι πρόβλημα τα 300 δις ευρώ των Paradise Papers ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο κ. Γεωργιάδης λέει ότι “δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα”. Αλήθεια;» πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα και σημείωσε ότι η φοροαποφυγή ευθύνεται για τις ανισότητες. «Εδώ και 30 με 40 χρόνια οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς που ασπάστηκαν τον νεοφιλελευθερισμό μαζί με τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς προτιμούσαν κάποιος τραπεζίτης και κάποιος επιχειρηματίας να έχει το τρίτο κότερο στη Τζαμάικα και το δεύτερο σπίτι στη Νίκαια της Γαλλίας παρά να χτιστεί ένα νοσοκομείο και ένα σχολείο» είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «αυτό είναι το σύστημα που χτίσατε, δεν ρίχνω την μπάλα στην εξέδρα γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών επανήλθε όμως και στην επίμαχη δήλωση του κ. Γεωργιάδη. «Όταν έχουμε τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει “καλά κάνουνε” τότε καταλαβαίνουν οι μεσαίες τάξεις τι έχουν να περιμένουν αν έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση». «Να περιμένουν οι μεσαίες τάξεις αυτό που είχαν τα τελευταία 40 χρόνια» ανέφερε.

Ατομικό όριο 9.000 ευρώ στις τραπεζικές καταθέσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε, επίσης, ότι εκτός από εισοδηματικό όριο και όριο ακίνητης περιουσίας θα τεθεί και ατομικό όριο 9.000 ευρώ στις τραπεζικές καταθέσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
«Θα υπάρχει όριο στις καταθέσεις 9.000 ευρώ για ένα άτομο και 50% για κάθε ενήλικο μετά, και 25% για κάθε παιδί» ανέφερε.

Απάντησε, όμως, και στην κριτική όσων μίλησαν για στήριξη μόνο των φτωχότερων στρωμάτων με το κοινωνικό μέρισμα. «Δεν είναι μόνο ένα μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών αλλά πιάνει και ένα κομμάτι των μεσαίων τάξεων» τόνισε σημειώνοντας ότι θα δοθεί και σε ζευγάρια με δύο παιδιά και εισοδήματα 12.000 έως 18.000 ευρώ. «Έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα και θέλουμε να το αλλάξουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και παραδέχτηκε ότι δεν αρκεί το κοινωνικό μέρισμα για να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση. «Είναι μεγάλες οι δυσκολίες του ελληνικού λαού αλλά βλέπουμε βελτίωση. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα του κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αιχμές στην Κεντροαριστερά για Ξαφά και Ψωμιάδη

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε, όμως, με αιχμές στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση έφερε το κοινωνικό μέρισμα ως αντιπερισπασμό στις εκλογές για τον νέο κεντροαριστερό φορέα.

«Δεν έχω άγχος για τη σοσιαλδημοκρατία ούτε για το ρόλο της κυρίας Ξαφά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη στην αναβάθμιση της σοσιαλδημοκρατίας» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Επίθεση στον οικονομικό σύμβουλο του Μητσοτάκη Στέλιο Πέτσα

Ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε, όμως, επίθεση και στον οικονομικό σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη Στέλιο Πέτσα. «Ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για τα μακροοικονομικά έχει άρθρο στην Καθημερινή όπου λέει ότι δεν θα έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί» είπε ο υπουργός Οικονομικών και σχολίασε «σηκώνω τα χέρια ψηλά, έχετε ένα σύμβουλο που δεν ξέρει καν τα βασικά». Ανέφερε, μάλιστα, ότι ακόμη και ένα πρωτοετής φοιτητής έχει υψηλότερο επίπεδο.

ΠΗΓΗ news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.