Τσιόδρας: Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας

O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, παραχώρησαν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών», είπε ο κ. Τσιόδρας στην έκτακτη αυτή ενημέρωση και πρόσθεσε: «Κατ’ εξαίρεση και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα μας, ήρθα να μιλήσω ως εκπρόσωπος για θέματα του υπουργείου Υγείας».

Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ανησυχία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. «Η επιτροπή προσπαθεί να εισηγείται με τον κατά το δυνατόν αρτιότερο επιστημονικό τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως η αύξηση έχει αρκετές αιτίες, μεταξύ των οποίων ο αυξημένος έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων.Επίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την άρση της απαγόρευσης κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση του απαγορευτικού. Οπως είπε, «πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολλαπλές εστίες διπλασιασμού κρουσμάτων».

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και πάλι στη χρήση μάσκας, τονίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή καθίσταται υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. «Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλουν, ιδιαίτερα σε σημεία όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας» συμπλήρωσε.