Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό άσκησε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει και τα μέτρα κατά της ακρίβειας.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας στην ελληνική κοινωνία και αδυναμία να προβλέψει τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.
«Ανησυχώ περισσότερο, όταν βλέπω εσάς να μην ανησυχείτε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια λογική επικίνδυνη για μια περίοδο κρίσης. «Είναι ανεπαρκέστατες οι επιδοτήσεις. Σας ρωτάω ευθέως. Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη – τώρα το ανακαλύψατε εμείς το λέμε από τον Σεπτέμβρη – να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα καταθέσουν μερίδιο; Δεν νομοθετείτε εσείς; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες; Δεν είστε κυβερνήτης; Γιατί έχετε αφήσει και αφήνετε αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας;», ανέφερε προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεβάζοντας τους τόνους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε θράσος να λέει ο πρωθυπουργός ότι οφείλουν να καταθέσουν μερίδιο οι εταιρείες ενέργειας. «Πρώτη η ΔΕΗ οφείλει να καταθέσει μερίδιο και μετά οι άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είχαν το τετράμηνο της κρίσης υπερκέρδη 1,4 δις. ευρώ. Κι εσείς εδώ ρωτάτε πού θα βρείτε τα λεφτά και μιλάτε για λεφτόδεντρα. Αυτά είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν. Πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει, στους καταναλωτές», ανέφερε με ιδιαίτερη ένταση ο κ. Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ΔΕΗ των golden boys, των γαλάζιων παιδιών με τους παχυλούς μισθούς. Δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, είναι η ακρίβεια που έχει την υπογραφή σας. Είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Της ιδεοληψίας και των δεσμεύσεών σας απέναντι σε συμφέροντα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε έντονο ύφος τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τα κλεμμένα κέρδην των εταιρειών ενέργειας.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε βαθιές τομές έτσι ώστε να ρυθμιστούν οι τιμές στην ενέργεια, αναφέροντας πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να το αρνείται. «Αρνείστε τη φορολόγηση στα ουρανοκατέβατα κέρδη», σχολίασε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουμε κάνει τίποτα για όλα αυτά. Επιδοτούμε από το δημόσιο ταμείο την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών», πρόσθεσε.






























