Βαρουφάκης: Αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, υπάρχει το σχέδιο «Δήμητρα» – Δεν θέλω να φύγουμε από το ευρώ

Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο OPEN, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εν όψει των εκλογών στις 21 Μαΐου 2023.

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες ο Γιάνης Βαρουφάκης, είπε: «Ένας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να έχει σχέδιο για τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, όπως έγινε με την Credit Suisse. Εσείς πιστεύετε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς; Δεν είναι. Νομικά το ελληνικό δημόσιο έχει την υποχρέωση να εγγυάται καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αλλά δεν έχει τα χρήματα. Αν καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έγινε στην Καλιφόρνια και με την Credit Suisse, το ελληνικό κράτος δεν έχει τις δυνατότητες που έχει η κεντρική Τράπεζα της Αμερικής ή της Ελβετίας».

Ερωτηθείς για το σχέδιο «Δήμητρα» που προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρεωκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος και αλλαγή νομίσματος, τόνισε ότι «είναι το σχέδιο που έχει και η Budestag σε περίπτωση που η Γερμανία χρειαστεί περάσει σε άλλο νόμισμα. Κάθε χώρα της Ε.Ε. -πλην της Ελλάδας- έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως το υπουργείο Άμυνας έχει σχέδιο για τι θα κάνει, αν μπουν ξένα στρατεύματα».

«Το Δήμητρα είναι ένα καινοτόμο σχέδιο για ένα σύστημα ψηφιακών δωρεάν συναλλαγών που δεν θα επηρεάζεται από το τραπεζικό σύστημα. Είναι ένα σύστημα που θα έπρεπε να έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όχι για να βγεις από το ευρώ, αλλά γιατί δίνει βαθμούς ελευθερίας στο κράτος, μειώνει το κόστος των συναλλαγών και σε εξασφαλίζει σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης», συμπλήρωσε. Σε ερώτηση αν αντέχει η χώρα να πάει στη δραχμή, σημείωσε: «Εγώ δεν θέλω να φύγουμε από το ευρώ. Εμείς τι λέμε, τι λέει το ΜέΡΑ25, θα πάμε το ΦΠΑ στο 15%, θα καταργήσουμε την προπληρωμή φόρου, θα βάλουμε πλαφόν 5% στην τιμή της λιανικής ενέργειας του ηλεκτρικού πάνω από το μέσο κόστος, αν αυτοί, οι τροϊκανοί, μας απειλήσουν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες γιατί κάνουμε τα απαραίτητα, τα αυτονόητα για να ορθοποδήσει αυτή η κοινωνική οικονομία τότε θα τους πούμε, κάντε το χειρότερό σας».

O Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι το ΜΕΡΑ25 πιστεύει στην απλή αναλογική, σημειώνοντας πως «εμείς, δύο χρόνια τώρα, επειδή πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την εκτιμούμε, την αγαπάμε, τη θέλουμε, πρέπει να τη στηρίζουμε στην πράξη, όχι στα λόγια. Τι σημαίνει αυτό; Επειδή το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει μετεκλογική σύγκλιση, λέμε δύο χρόνια τώρα, ελάτε να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, όσοι θεωρούμε τους εαυτούς μας προοδευτικούς και να δούμε τα δέκα μεγάλα ζητήματα του τόπου ποια είναι. Για εμάς, για παράδειγμα, πρώτο είναι τα κόκκινα δάνεια, είναι ο ΦΠΑ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μία σειρά από πράγματα. Σε αυτά έχουμε καταθέσει προτάσεις».

Για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι είναι τερατογένεση μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 σχολίασε ότι «έχει δίκιο. Διαγκωνίζονται δύο τερατογενέσεις, η μία είναι η τερατογένεση μίας δήθεν προοδευτικής συγκυβέρνησης χωρίς πρόγραμμα, αλλά τι προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, μια ακόμα χειρότερη τερατογένεση, δηλαδή εκείνος να έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 35% του ελληνικού λαού. Το 65% εναντίον αλλά ο κ. Μητσοτάκης να είναι αυτοδύναμος. Έχουμε δύο τερατογενέσεις. Αλλά να επιστρέψουμε στο προηγούμενο γιατί έχει μεγάλη σημασία.Θέλεις να κυβερνήσεις, δεν πρέπει να πεις στον πολίτη τι θα κάνεις αν κυβερνήσεις;».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, σημειώνοντας πως «η πρώτη κάλπη θα δώσει, ουσιαστικά θα επιβάλει, μία συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αυτό μπορούν να το κάνουν τη δεύτερη φορά, την δεύτερη Κυριακή αλλά όσο έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν άλλη μία ζαριά με ενισχυμένη αναλογική, κάτι το οποίο το θεωρούμε απαράδεκτο να παίζεις με το Σύνταγμα, να παίζεις με τον εκλογικό νόμο, να καις την απλή αναλογική…».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.