Βαρβιτσιώτης: Είμαστε στο χείλος μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης

Συνέχιση της αυξημένης χρηματοδότησης για την πολιτική συνοχής μεταξύ των κρατών μελών και την κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική ζητά η Ελλάδα. Στόχος είναι ο προϋπολογισμός στο 1,3% του κοινοτικού ΑΕΠ, έναντι της πρότασης της Φινλανδικής Προεδρίας (1,1%) τον οποίο η Αθήνα βρίσκει εξαιρετικά χαμηλό.

Τις προτάσεις της χώρας μας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο παρουσίασε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο διεθνή Τύπο. Όπως είπε, τo χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δεν κατέληξε σε συμπεράσματα, γιατί υπάρχει ανοικτή συζήτηση. «Είναι οξύμωρο να αναζητούνται πολιτικές για να είναι ισχυρότερη ΕΕ που να καλύπτουν περισσότερο τους πολίτες και ταυτόχρονα να υπάρχει μικρότερη χρηματοδότηση», είπε.

«Η Ελλάδα μπαίνει στη συζήτηση με νέο πνεύμα. Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, η οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο (2,8%) και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν», τόνισε ο αν. υπουργός. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να εργαλειοποιήσει το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ώστε να επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει με τη συνδρομή και άλλων πολιτικών το 25% του ελληνικού ΑΕΠ που “χάθηκε” στα χρόνια της κρίσης».

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού μέσω των παραδοσιακών ιδίων πόρων, δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον φόρο επί των πλαστικών και θα συνεργαστεί με την Κομισιόν για την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Αντιθέτως υποστήριξε ότι η ιδέα για φόρο στις εκπομπές CO2 είναι ακόμα ασαφής, αλλά δήλωσε πως θα υποστήριζε τη ιδέα να υπάρξει διαβούλευση ως προς μια τελική πρόταση.

Κληθείς να απαντήσει για το επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να συμβιβαστεί η Ελλάδα, σε σχέση με το επίπεδο του προϋπολογισμού, υπέδειξε το 1,14% που προτείνει η Κομισιόν, αναφέροντας τη Βουλγαρία και την Κύπρο ως υποστηρικτικές στην ίδια θέση. Σε σχέση αν η συμφωνία για το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό μπορεί να επιτευχθεί ως τον Δεκέμβριο, ο ίδιος είπε ότι είναι «απαραίτητο αλλά πολύ αισιόδοξο».

Σε σχέση τέλος με τη σύνδεση του προϋπολογισμού με την επιβολή του Κράτους Δικαίου σε χώρες της ΕΕ, η θέση της Ελλάδας είναι «να μην κινηθούμε τιμωρητικά, αλλά να υπάρχουν κίνητρα στις χώρες που προωθούν το Κράτος Δικαίου να λαμβάνουν περισσότερα».

Διεύρυνση
Καμία εξέλιξη δεν αναμένει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της διεύρυνσης από τη Σύνοδο Κορυφής. Όπως τόνισε, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνορεύει με Κράτη Μέλη της ΕΕ και ήλπιζε αυτό να συμβεί τόσο για την Αλβανία, όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία. «Ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών και να δώσουμε το πράσινο για αποσύνδεση Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, αν και δεν πιστεύουμε ότι η αποσύνδεση προωθεί τη σταθερότητα», είπε ο αν.Υπουργός.

Σημείωσε ωστόσο ότι αφενός θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών και για την Αλβανία, νέα νομοθεσία για την απογραφή πληθυσμού, ώστε όποιος θέλει να δηλώνει Έλληνας να το κάνει, νέα νομοθεσία για την προστασία της ιδιοκτησίας και τον αυτοπροσδιορισμό. «Δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι οι δύο χώρες αφήνονται να μπουν στη ΕΕ χωρίς να έχουν εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις τους», ξεκαθάρισε.

Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι χθες στο Λουξεμβούργο η Γαλλία μίλησε, αλλά η Γερμανία δεν πήρε το λόγο για το θέμα της διεύρυνσης. Η Γαλλία και τα άλλα Κ-Μ ζήτησαν πλήρη εκπλήρωση των κριτηρίων που έθεσε το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018.

Όπως είπε οι εκθέσεις της Κομισιόν ανέφεραν μεν ότι οι δύο χώρες είχαν κάνει πολλά, όμως κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι τα είχαν κάνει όλα. Αναγνώρισε μάλιστα ότι ενδέχεται να υπάρξει ένταση στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, ανησυχία που του μετέφερε και ο αντιπρόεδρος Οσμάνι τον οποίον και συνάντησε νωρίτερα στις Βρυξέλλες. Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται περί απορριπτικής απόφαση του ΣΓΥ, αλλά για μικρή παράταση της διαδικασία ως τις αρχές του 2020.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Υπάρχουν 3 ζητήματα σε σχέση με την Τουρκία», δήλωσε ο Μ.Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην καταδίκη και τα μέτρα λόγω της επέμβασης στη Συρία, την απόφαση για στοχευμένα μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Για το τελευταίο δήλωσε ότι «οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 200% και είμαστε στο χείλος μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης».

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ νέας χρηματοδότησης προς την Τουρκία και συγκεκριμένα προς τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί και θα πρέπει στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα τους για να την ανοικοδομήσουν. «Αναμένω να υπάρχουν τρεις γλώσσες προς την Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής», διευκρινίζοντας ότι «είναι πολλά τα επίπεδα των σχέσεων με την Τουρκία».

«Αυτό το οποίο δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι ο τόνος που χρησιμοποιεί η Τουρκία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δε θα απαντήσουμε με τον ίδιο τόνο, γιατί κυβέρνηση εκτιμά ότι ο τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων είναι ο πολιτικός διάλογος και η διπλωματία και όχι η στρατιωτική δράση», επεσήμανε.

Ξεκαθάρισε όμως ότι θα υπάρχει πάντα απάντηση στις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και τη δέσμευση σημείων του Αιγαίου με Navtex – όχι όμως με στρατιωτική κλιμάκωση. Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα παγίως υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, παραδοσιακά τα τελευταία 35 χρόνια και αυτή η πολιτική δεν την έχει απογοητεύσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.