Βασιλακόπουλος: Εφικτές οι μετακινήσεις το Πάσχα

Το τελευταίο 48ωρο παρατηρήθηκε άνοδος στα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πορείας του κορονοϊού στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία σε όλους. Το δεδομένο που προκύπτει είναι πως δεν θα υπάρξει άρση του lockdown την 1η Μαρτίου, από τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επιτρέπουν.

Οι πληροφορίες που διακινούνταν επιβεβαιώνονται πλέον και δια στόματος των ειδικών, καθώς η παράταση του lockdown πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Αυτό υποστήριξε και σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Είναι σίγουρο ότι θα παραταθεί το lockdown», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Όσο για το γιατί δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα κι αν αυτό αφορά και τον αυξημένο αριθμό τεστ, ο διακεκριμένος επιστήμονας ήταν σαφής. «Δεν είναι μόνο αυτό. Δεν έχει πέσει επαρκώς το επιδημιολογικό φορτίο, συνεπώς παρατηρείται αυτή η αύξηση», σχολίασε.

Σε ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό, ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν τηρούνται σωστά τα μέτρα. Οι μεταλλάξεις σαφώς και παίζουν έναν ρόλο στη διασπορά, όμως, αυτός ο ρόλος είναι μικρός», σημείωσε».

Η αισιόδοξη πρόβλεψη για το Πάσχα
Ένα από τα θέματα συζήτησης, ωστόσο, των τελευταίων ημερών αφορά και το τι θα γίνει τις ημέρες του Πάσχα. Με περίπου δυο μήνες να απομένουν, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο θα είναι εφικτή η μετακίνηση από νομό σε νομό, άρα και ο εορτασμός στην ύπαιθρο και τα χωριά.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε μετακινήσεις το Πάσχα. Θα έχει εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος, θεωρώ πως θα υπάρχει περιθώριο να γίνουν μετακινήσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, αναφορικά με το αν το εμβόλιο εν τέλει είναι το «κλειδί» για να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ο έμπειρος επιστήμονας ήταν κατηγορηματικός. «Το εμβόλιο είναι το κλειδί και η μόνιμη λύση για όλα», ξεκαθάρισε.

Τι δείχνουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα – Δείτε το Infographic
1.913 νέες μολύνσεις κατέγραψε συνολικά το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση όπως φαίνεται είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο κέντρο της πρωτεύουσας που το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 235 κρούσματα σε ένα 24ωρο, με την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να ανεβαίνει στο 22,83.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εικόνα του Πειραιά με 143 νέα κρούσματα και αναλογία που έφτασε στο 31,85. Επίσης, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών επίσης είναι αυξημένοι οι αριθμοί με 134 κρούσματα και αναλογία που έφτασε στο 27,37 με τους υπόλοιπους τομείς να έχουν επίσης ανησυχητικά δεδομένα.

Ανησυχία επικρατεί και για τη Θεσσαλονίκη όπου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 200 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ και η Αχαΐα είχε 98 νέες μολύνσεις με την Εύβοια να παρουσιάζει νέα άνοδο με 54 νέα κρούσματα και την αναλογία να αυξάνεται στο 25,61 εκ νέου.

Στο μεταξύ «καμπανάκι» έκρουσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ της Αττικής. «Ο ιός είναι πάρα πολύ επικίνδυνος. Άλλοι χάνουν τη ζωή τους και άλλοι δοκιμάζονται σκληρά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως η Αττική έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι αυξημένες, καθώς μόλις χθες έγιναν 168 και προχθές 186 για Covid-19. Ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ, τόνισε πως έχουν πληρότητα 95% στην Αττική, αφού είναι γεμάτες οι 253 από 262!

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.