Βατόπουλος: Παρακινδυνευμένη η άρση του lockdown – «Ναι» στο άνοιγμα σχολείων

«Δεδομένου ότι εξακολουθούμε να έχουμε πολλά κρούσματα είναι παρακινδυνευμένη η άρση του lockdown αυτήν τη στιγμή, η πορεία της πανδημίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν και τον τρόπο άρσης των μέτρων περιορισμού», υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece.

Ερωτηθείς κατά πόσο εξετάζεται ένα νέο μοντέλο άρσης των μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι ενδεχομένως η σταδιακή άρση να ξεκινήσει από κάποιες περιοχές της χώρας ωστόσο -όπως σημείωσε- είναι ένα σενάριο που θα εξεταστεί στη βάση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο κ. Βατόπουλος έθεσε ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμώντας ότι «τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ χωρίς σχολείο, το οποίο θεωρείται γενικά μια ασφαλής περιοχή».

«Υπάρχει το θέμα του συνωστισμού έξω από τα σχολεία, αλλά νομίζω είναι κάτι που μπορεί να λυθεί με κάποιο τρόπο», σημείωσε.

Για το κατά πόσο προτείνεται η επαναλειτουργία των σχολείων στα ίδια πρότυπα με πριν διατηρώντας τον ίδιο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, ο καθηγητής εξήγησε ότι για την ώρα δεν εξετάζεται κάποια αλλαγή.

«Για την ώρα η Επιτροπή δεν έχει συζητήσει τέτοιες λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας σε συνδυασμό με τη μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, εκτίμησε ότι τόσο οι αυξημένες νοσηλείες όσο και οι διασωληνώσεις «θα συνεχίσουν για αρκετές ημέρες ακόμα, καθώς τα περιστατικά αποτυπώνουν την εικόνα του παρελθόντος».

Αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ
Παρά την αχτίδα αισιοδοξίας που διαγράφεται από τη σταδιακή επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορωνοϊού, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 2.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 97.288, εκ των οποίων το 53.2% άνδρες.

Τα 4.849 (5.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25.291 (26.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πλέον 597 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 87 νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών λόγω επιπλοκών της νόσου να ανέρχονται σε 1.902.

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.