Βουλή: Ψηφίστηκε η παράταση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

Παρατείνεται για έναν μήνα η προθεσμία οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης, όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε και είχε κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα και διατάξεις εφαρμογής».

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία με την οποία η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ μπαίνει στη μάχη κατά των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. «H Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ συνεχίζει με αμείωτη ένταση το έργο της με στόχο την καταπολέμηση του μείζονος οικονομικού εγκλήματος κάθε μορφής. Ήδη βλέπουμε και τα επιτεύγματά της το τελευταίο διάστημα».

Με την παρούσα τροπολογία και σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, δίνουμε ένα επιπλέον όπλο στην ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου μας, καθιστώντας την συναρμόδια, όχι μόνο για την παρεμπίπτουσα διαπίστωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και για την αυτοτελή διενέργεια ελέγχων με τον ίδιο στόχο» εξήγησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ρύθμισης θα είναι ιδιαίτερα θετικά στον αγώνα της κυβέρνησης ενάντια στην παράνομη εργασία και στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, γενικότερα.

Η υφυπουργός Οικονομικών απέσυρε, από κατατεθείσα τροπολογία, διάταξη για τις αποδοχές των μελών των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ και ανακοίνωσε ότι η εν λόγω διάταξη θα περιληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο. Από την Ολομέλεια ψηφίστηκαν πάντως οι άλλες διατάξεις της τροπολογίας, με σημαντικότερη εκείνη που επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους συνεπείς δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δυνάμει της νέας πολιτικής του Ταμείου, οι συνεπείς δανειολήπτες επιβραβεύονται, με επιστροφή προς αυτούς μέρους καταβληθέντων τόκων, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των ενυπόθηκων δανείων του στεγαστικού τομέα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η πολιτική αυτή δεν εφαρμόζεται στους δανειολήπτες εκείνους των οποίων τα δάνεια έχουν μεταβιβαστεί και τιτλοποιηθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3452/2006.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση επιχειρείται να υπάρξει ίση μεταχείριση όλων των δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που παραμένουν συναλλασσόμενοί του, καθώς η διαδικασία είσπραξης εκχωρηθεισών απαιτήσεων από τα δάνειά τους εξακολουθεί να γίνεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
Η κατάθεση τροπολογιών σε νομοσχέδιο που κυρώνει διεθνή σύμβαση επικρίθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκο Δένδια, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό. «Δεν θα πάψω να εγκαλώ την κυβέρνηση και να της ζητάω να σοβαρευτεί στην παραγωγή του νομοθετικού έργου, να φέρνει νομοθετήματα και όχι να νομοθετεί διά τροπολογιών. Να μπορέσει στην τελευταία φάση της παρουσίας της στην κυβέρνηση της χώρας να μην ακολουθείται από τις χειρότερες παραδόσεις του παρελθόντος, που δήθεν υποσχέθηκε στην ελληνική κοινωνία ότι θα αλλάξει» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Τη συζήτηση του νομοσχεδίου αξιοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, για να αναφερθεί στον προϋπολογισμό και την υπέρβαση στα έσοδα για το 2017.
«Έχετε αφαιμάξει την ελληνική κοινωνία και ιδίως τα μεσαία στρώματα» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και εν γένει τα μεσαία στρώματα, το 2017 ήταν ένα μοιραίο έτος.

«Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι όποια μέτρα κατά καιρούς έχουν παρθεί, έχουν καταστεί αναποτελεσματικά» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής, αναφερόμενος στις πρόνοιες του σχεδίου νόμου και σημείωσε ότι «η φοροδιαφυγή είναι σύμφυτη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, με την ίδια την οργάνωση της οικονομίας, την κεφαλαιοκρατική».

Στην επένδυση στο Ελληνικό αναφέρθηκε ο Δ. Καμμένος (ΑΝΕΛ). «Ήταν ένα πολύ καλό βήμα αυτό που έγινε χθες. Αυτό που με προβληματίζει στην απόφαση, είναι ότι τα διακόσια ογδόντα στρέμματα είναι πολλά. Θέλω απλώς να καταγραφεί» είπε ο βουλευτής.

Στις προβλέψεις των τροπολογιών, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς. «Αυτό που μένει εν κατακλείδι, είναι στην προκειμένη περίπτωση η λογική που να έχει να κάνει με το ποιος είναι πιο κοντά στα αυτιά του εκάστοτε υπουργού και οι δικές τους ουσιαστικά απαιτήσεις να ικανοποιούνται, ενώ αυτοί που δεν είναι κοντά στα αυτιά των υπουργών να μένουν πιο κάτω σε ό,τι έχει να κάνει με επιδόματα, μισθούς και αμοιβές» σχολίασε ο κ. Μαυρωτάς.

Στην πολιτική της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Δ. Καβαδέλλας. «Να φροντίσετε να φτιάξουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα, να είναι φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον και όχι να εύχεστε να πάνε στα τσακίδια όσοι επενδύουν στην Ελλάδα» είπε ο κ. Καβαδέλλας, σημειώνοντας ότι υπάρχει «διγλωσσία και τριγλωσσία στην κυβέρνηση».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τον ανηλεή πόλεμο από συμφέροντα και μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι ταγμένα στο να θέλουν να επαναλάβουν ακόμα και σήμερα παλιές καταστάσεις κάτω από το τραπέζι, να δώσει τη μάχη της νομιμότητας και της τήρησης όλων των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα» είπε για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των επενδύσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.