Βουλή: «Πέρασε» το φορολογικό νομοσχέδιο

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Πολλά άρθρα του νομοσχεδίου ωστόσο έτυχαν διακομματικής στήριξης. Ενδεικτικά, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι υπερψηφίζει 26 άρθρα, σε 20 άρθρα δηλώνει «παρών» και 21 άρθρα τα καταψηφίζει. «Αν είχαμε την τεκμηρίωση και τις απαντήσεις που ζητήσαμε θα είχαμε ψηφίσει και περισσότερα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης.

«Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα της χώρας με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είχαμε πει προεκλογικά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που πρόσθεσε ότι «όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων» ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ότι, με το σχέδιο νόμου και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23%, τα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και τα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22% για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων έως 10.000 ευρώ, η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τους μειωμένους συντελεστές, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% , η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% το 13%, όπως και η μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα από το 24% στο 13%.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η υποχρέωση συλλογικής αποδείξεων ίσων με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με την διάταξη του σχεδίου που είχε δοθεί σε διαβούλευση. Επίσης προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές για τρία χρόνια, μέτρο που θα ισχύσει και για αντιπαροχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι «ένα νομοσχέδιο τομή, με το οποίο επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.