Βροχή» τα πρόστιμα από την πρώτη ημέρα – 18.000 ευρώ σε λαϊκή

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα στις 06:00 το πρωί το καθολικό lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και η επιστροφή του sms 13033, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Κι ενώ οι μεγάλες πόλεις της χώρας μοιάζουν με έρημα τοπία, οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας είναι συνεχείς, με αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας ημέρα της καραντίνας, να έχουν πέσει «βροχή» τα πρόστιμα.

Ενδεικτικό είναι ότι, σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου, σε λαϊκή αγορά στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποίησε, επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 ευρώ, για μη τήρηση των αποστάσεων. Παράλληλα, επιβλήθηκε αναστολή δραστηριότητας για οποιαδήποτε συμμετοχή σε λαϊκή αγορά της χώρας για 180 ημέρες σε 12 πωλητές και ανεστάλη η λειτουργία της συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς για επτά ημέρες. Ακόμη, ελέγχθηκαν τρεις ακόμα μεγάλες λαϊκές αγορές στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

«Tα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί, οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί»
Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την έναρξη ισχύος του lockdown, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί. «Από αύριο, σε όλο το 24ωρο θα υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας, μόνο με sms για τους προβλεπόμενους λόγους. Απευθύνουμε έκκληση για λελογισμένη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, όσοι παραβιάζουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ και όχι 150 ευρώ, όπως ήταν το Μάρτιο. Το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ δεν αφορά μόνο στην παραβίαση των μέτρων για τις μετακινήσεις αλλά και στη χρήση μάσκας. Παράλληλα, στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ.

SMS 13033: Πώς βγαίνουμε από το σπίτι – Ολοι οι κωδικοί μετακίνησης
Η αποστολή των SMS στο 13033 λόγω του lockdown γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

 

Τα απαραίτητα έγγραφα για τις μετακινήσεις

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Όσοι συμπολίτες μας δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν τις εξόδους τους με έναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συμπληρώσουν μια χειρόνακτη βεβαίωση, οι οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται: Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.