Ξανθός: Κανένα σχέδιο πρόληψης για τα γηροκομεία

Κριτική ασκεί στη κυβέρνηση ο Ανδρέας Ξανθός με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο.

Στη δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΖΑ επισημαίνει:

«Από την αρχή της πανδημίας είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς κρουσμάτων με SARS-CoV-2 σε κλειστές δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικά camps, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι κτλ.»

Ο κ Ξανθός υπογραμμίζει:

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο στοχευμένων προληπτικών ελέγχων του προσωπικού και των φιλοξενούμενων, ούτε ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία των δομών.»

Για ακόμη μία φορά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά ήταν ανεπαρκή και καθυστερημένα. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο η συρροή περιστατικών covid-19 σε τέτοιες δομές πληθαίνει καθημερινά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου κυνικά παραδέχθηκαν πως έχουν νοσήσει εργαζόμενοι εδώ και δύο εβδομάδες!»

Τι πρέπει να γίνει
Η δήλωση καταλήγει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων ( ECDC) συνιστά ως «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας τα εξής:

Γρήγορο εντοπισμό κρουσμάτων με γενικευμένο testing
Επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα Υγείας
Στοχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό.
Ας κινηθεί επιτέλους η κυβέρνηση με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να παρεμβαίνει «πυροσβεστικά» και εκ των υστέρων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.»

40 κρούσματα
Συναγερμός έχει σημάνει από την Τετάρτη σε ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τον εντοπισμό 40 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στο γηροκομείο «Αττική».

Από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης έχει ξεκινήσει η μεταφορά ηλικιωμένων που διαγνώστηκαν με τον ιό σε νοσοκομεία. Όλοι οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν μόνοι τους έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece. Οι υπόλοιποι ένοικοι του γηροκομείου, οι οποίοι δεν χρειάζεται να μεταφερθούν με φορείο αλλά μπορούν να περπατήσουν, αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία μέσα στις επόμενες ώρες.

Σήμερα, σε όλο το τετράγωνο της οδού Πιπίνου πραγματοποιείται απολύμανση από τον δήμο Αθηναίων. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήρε δείγματα από 100 άτομα -ηλικιωμένους και εργαζόμενους- ενώ οι θετικοί τέθηκαν άμεσα σε απομόνωση. Σημειώνεται ότι χθες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 21 άτομα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.