Ξανθός: Με εμβολιασμένο το 0,77%, απέχουμε σημαντικά από τον μέσο όρο της ΕΕ

Απαντήσεις ζήτησε από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ, Ανδρέας Ξανθός με τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα εμβολίων στην Ευρώπη και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την έγκαιρη διασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας.

Στη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του κ. Ξανθού στη Βουλή, ο ίδιος δήλωσε ότι «Η προοπτική των εμβολίων είναι μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προοπτική για την αναχαίτιση της πανδημίας στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο διασποράς του ιού στην κοινότητα με στοχευμένη πρόληψη, την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και την πρόσβαση σε σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες».

Τόνισε ωστόσο ότι η νοσοκομειοκεντρική οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι προβληματική και επισήμανε την ανάγκη εμπλοκής των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την οργάνωση -μετά από χαρτογράφηση αναγκών- και κατ’ οίκον εμβολιασμών για ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Επισήμανε ότι στη χώρα μας είναι εμβολιασμένο το 0,77% πληθυσμού, απέχοντας σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρώπης( 1,2%) , με το πρόβλημα ωστόσο της ευχερούς και ισότιμης πρόσβασης στον εμβολιασμό να είναι όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε λιγότερο από το 1/3 των χωρών του κόσμου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί και πως το 95% των εμβολιασμών έχει γίνει μόλις σε 20 χώρες.

«Ταυτόχρονα όμως», σημείωσε, «έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα στην ανταπόκριση των κατασκευαστριών εταιρειών στην αυξημένη ζήτηση και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των αναγκαίων δόσεων με βάση την κεντρική συμφωνία με την Ε.Ε.». Και συνέχισε «αποδεικνύεται ότι η αγορά δεν μπορεί να καλύψει με καθολικό και ισότιμο τρόπο τις ανάγκες του κόσμου σε περίοδο πανδημίας.

Μόνη λύση η υπέρβαση του καθεστώτος της πατέντας και να δοθεί η παραγωγική δυνατότητα σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες που έχουν τεχνογνωσία στην παρασκευή εμβολίων , για να καλύψουμε έγκαιρα τον παγκόσμιο πληθυσμό». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι απολύτως τεκμηριωμένο υγειονομικά, κοινωνικά , πολιτικά και ηθικά το αίτημα άρση της πατέντας, καθώς οι έρευνες των εμβολίων χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιους πόρους, έχουν πετύχει συμφωνίες προαγοράς και η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (EMA) τους εξοικονόμησε χρόνο και χρήμα.

Ο Ανδρέας Ξανθός έκλεισε την τοποθέτησή του, θυμίζοντας ότι ανάλογη θέση είχε εκφράσει σε παλαιότερο άρθρο του και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι είναι ζήτημα Ισότητας, αλλά και Δημοκρατίας να εγγυηθεί η ενωμένη Ευρώπη την πρόσβαση των ανθρώπων στο δημόσιο αγαθό του εμβολίου.

«Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, μαζί με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου , και να πιέσουμε αποτελεσματικά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση , ολοκληρώνοντας το πολύ σημαντικό βήμα της κεντρικής διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές .

Από την πλευρά του ο αν. υπουργός Υγείας, αφού διαπίστωσε ότι το εμβολιαστικό εγχείρημα προχωρά χωρίς προβλήματα, χαρακτήρισε το αίτημα για υπέρβαση του καθεστώτος της πατέντας ως ανεδαφικό, αντιμετωπίζοντας την πρόταση για άρση της πατέντας ως πρόταση για εθνικοποίηση, καταλήγοντας ότι τυχόν υλοποίησή της θα οδηγήσει σε παραγωγή λιγότερων εμβολίων.

Απαντώντας ο κ. Ξανθός ότι η πρόταση για τις πατέντες δεν είναι αποτελεί ούτε «κρατικοποίηση» ή «εθνικοποίηση» των φαρμακευτικών εταιρειών , ούτε «πυροτέχνημα» όπως ισχυρίστηκε ο κ.Μητσοτάκης, αλλά κίνηση αλληλεγγύης και άρσης των ανισοτήτων στην εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.