Υπ. Εργασίας: Κανείς δεν ξεχνά πως η Ν.Δ. εκτόξευσε την ανεργία

«Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους η Ν.Δ. να εμφανίζεται ως “υπερασπιστής” της πλήρους απασχόλησης» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή του, με αφορμή σχόλιο του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Βρούτση, ο οποίος έκανε λόγο για δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας, επικαλούμενος στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «κανείς δεν ξεχνά ότι είναι η Ν.Δ. που εκτόξευσε την ανεργία στο 27,9%, που, με την πολιτική και τους νόμους της εξάπλωσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη μερική απασχόληση, που ισοπέδωσε τους μισθούς και κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κανείς δεν ξεχνά ότι είναι η Ν.Δ. που εκδηλώνει με κάθε ευκαιρία, ακόμα και στις προσυνεδριακές της θέσεις, την προτίμησή της στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και θεωρεί βαρίδι για την ανάπτυξη τα εργασιακά δικαιώματα. Η Ν.Δ. επιχειρεί να αμφισβητήσει τη μείωση της ανεργίας, γιατί η ίδια παρέδωσε ανεργία μεγαλύτερη από αυτή που παρέλαβε και, παράλληλα, διέλυσε την αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «ο χειρότερος Σεπτέμβριος στην αναλογία των νέων θέσεων εργασίας, όπως καταγράφεται στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ”, ήταν ο Σεπτέμβριος του 2013 επί ΝΔ, όταν το 35,88% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης και το 64,12% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης».

«Η υποκριτική στάση της Ν.Δ. δεν πείθει κανέναν. Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την ανάταξη της αγοράς εργασίας» τονίζει το υπουργείο.

Νωρίτερα, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί να διευρύνεται ανησυχητικά. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, αυξάνονται οι «φτωχοί εργαζόμενοι» και «μεγαλώνει» περαιτέρω η γενιά των εργαζόμενων των 360 ευρώ.

Βάσει στοιχείων που επικαλείται ο κ. Βρούτσης, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το Σεπτέμβριο του 2017, εκτινάχθηκαν στο 60,33%, με την πλήρη απασχόληση να συρρικνώνεται μόλις στο 39,67%. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική επίδοση, που επηρεάζει τόσο το σύνολο της αγοράς εργασίας, όσο και τη διαμόρφωσή της», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ο βουλευτής, «το 9μηνο του 2017 παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης “σκαρφάλωσαν” στο 53,50%, όταν στο αντίστοιχο εννιάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν μόνο 43,48%».

«Το ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται θετικό (+17.128), αλλά αυτό οφείλεται κατεξοχήν στη δυναμική επέκταση της τουριστικής περιόδου – και το μήνα Σεπτέμβριο – ενώ παρατηρείται εναλλαγή θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας αφενός καθυστερεί και αφετέρου συντελείται με λάθος τρόπο. Δηλαδή, μέσα από την μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.