Υπόθεση Novartis: Τι αναφέρει το διαβιβαστικό για τον Ανδρέα Λοβέρδο

Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση καλείται να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό σημείωμα που συνοδεύει τη συμπληρωματική δικογραφία, ζητείται από τη Βουλή η άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργού προκειμένου να δώσει καταθέσει «για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά του δημοσίου κατ’ εξακολούθηση με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο δημόσιο που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ».

Στη συμπληρωματική δικογραφία περιλαμβάνονται η κατάθεση ενός νέου μάρτυρα με τα αρχικά Ν. Μ., του οποίου μάλιστα η τελευταία κατάθεση έγινε στις 4 Απριλίου 2019, αλλά και νέες των προστατευόμενων μαρτύρων Αικατερίνης Κελέση και Μαξίμου Σαράφη.Σε ό,τι αφορά στους προστατευόμενος μάρτυρες, η Αικατερίνη Κελέση σε κατάθεσή της, στις 28 Δεκεμβρίου 2018 αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο συνάντησης του τμήματος market access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία επικοινωνία έγινε από κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα».

Σε ερώτηση πώς ο μάρτυρας είναι σίγουρος ότι ο κ. Φρουζής συνομίλησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, απαντά:

«Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’ εξαίρεση έγκριση του gilenya, το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη Novartis.

Η κ. Κελέση συνεχίζει λέγοντας ότι άκουσε τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της διαφημιστικής εταιρείας P., «προς το Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο».

Αναφέρεται ακόμα, σε δεύτερη εταιρεία, συμφερόντων Ε. Β. Για τον συγκεκριμένο αναφέρει, ότι τον είχε δει κατ΄ επανάληψη να επισκέπτεται τον Κωνσταντίνο Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες. Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για ποιο λόγο δίνονταν στον κ. Φρουζή, η κ. Κελέση απαντά: «Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Β. στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Β. τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό, επέστρεφέ στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι».

Όπως αναφέρει μια χαρακτηριστική περίπτωση που θυμάται, ήταν η τοποθέτηση διαφημιστικής πινακίδας στο ποδοσφαιρικό γήπεδο των Βριλησσίων. «Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές ανάγκες του Λοβέρδου», υποστήριξε.

Σε ερώτηση αν τα χρήματα κατέληξαν στον πρώην υπουργό ή άλλους κρατικούς αξιωματούχους, απαντά: «Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον τέως υπουργό Λοβέρδο. Όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτατα και κατ’ εξαίρεση το gilenyia 2) ο Φρουζής είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων sms επαφές με το Λοβέρδο, 3) ο Β. και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στο Φρουζή, ως ανωτέρω υπογράφω, 4) ο Φρουζής κατ’ εντολή του Λοβέρδου, φρόντισε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα των περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο Λοβέρδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών κι έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα, 5) άκουσα τον Φρουζή να ζητεί να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της διαφημιστικής εταιρείας P. προς τον Λοβερδο, όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο, 6) άκουσα τον Φρουζή να λέει ότι έκλεισε το ζήτημα του Λοβέρδου εννοώντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημά του να λάβει χρήματα σε μετρητά. Με βάση τα παραπάνω θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος».

Σύμφωνα με νέα κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2018, ο Ν. Μ. που ορίστηκε σύμβουλος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ανέλαβε για λογαριασμό της Novartis να γίνει ο ίδιος ο δίαυλος επικοινωνίας της εταιρείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Ο ίδιος Λοβέρδος ζήτησε μέσω Μ. τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας να δίνονται μέσω του Μ. Αυτό μου το είπε ο ίδιος ο Φρουζής πολλές φορές κατά τις εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις που είχαμε», αναφέρει και προσθέτει:

«Η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς την Novartis αφορούσε την πληρωμή χρεών του ελληνικού Δημοσίου προς την Novartis για την τριετία 2007 – 2009. Συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2010 ο Β. μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στον Φρουζή τον οποίο συνάντησα στο γραφείο του ποσό των 58.000 €. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο μέσω του Μ., χρήματα δηλαδή στον Λοβέρδο ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο χρόνο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά την εταιρεία Novartis για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου τα οποία θα της δινόταν για αποπληρωμή των οφειλών».

Λοβέρδος για Novartis: Ντροπή των κουκουλοφόρων, πρώτος εγώ θα ζητήσω την άρση ασυλίας μου

Σε ερώτηση που του έγινε στην κατάθεσή του στις 28 Νοεμβρίου 2018 για το εάν έχει αμφιβολίες εάν τα χρήματα κατέληξαν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, λέει: «Το ποσό των 90.000 φαίνεται ότι δόθηκε στον κ. Μ. και ήταν το δώρο για να χειραγωγηθεί ο κ. Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του gilenya. Δεν γνωρίζω όμως αν παραδόθηκε στο Λοβέρδο μέρος ή το σύνολο αυτού του ποσού».

Σε άλλο μέρος της κατάθεσης του ο κ. Σαράφης αναφέρει «γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008- 2014 λειτουργούσε στη Novartis μαύρο ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους, η κωδική ονομασία του μαύρου ταμείου ήταν «το Άγιο Δισκοπότηρο».

Επίσης, στην κατάθεσή του με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2018, «… περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ΄ επανάληψη από τη Novartis ήταν ο υπουργός Υγείας αλλά και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος».

Ο νέος μάρτυρας
Ο νέος μάρτυρας με τα αρχικά Ν.Μ. αναφέρει στην κατάθεσή του ότι «ο Φρουζής κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχε χρηματικά ποσά».

Συμπληρώνει δε, πως κύκλοι της αγοράς (σ.σ. αναφέρει συγκεκριμένο όνομα) πως του μεταφέρθηκε ότι «ο κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε χρήματα». Καταθέτει: «Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Φρουζής είχε επισκεφθεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργάτιδων του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του κ. Φρουζή».

Εμπλέκει και την πρώην γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα, λέγοντας πως διατηρούσε στενή σχέση με τον κ. Φρουζή «κι εκεί οφείλεται η προνομιακή εξόφληση της Novartis Hellas από τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ «ο Φρουζής φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Δρέττα, μέσω της εταιρείας, η οποία ανήκει ουσιαστικά στην κ. Ε. Φ.».

Την κ. Δρέττα αναφέρει στην κατάθεσή της και η Αικατερίνη Κελέση. «Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθεί, επί υπουργίας Λοβέρδου και σε συνεργασία με τη γενική γραμματέα Αθηνά Δρέττα ενώ δεν κυκλοφορούσε κανένα νέο φάρμακο για ενάμιση περίπου χρόνο, με σκοπό να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, παρενέβη ο Φρουζής ο οποίος με το προαναφερόμενο τρόπο χρημάτισε και τους δύο με ικανά χρηματικά ποσά προκειμένου να αποζημιώσουν το φάρμακο gilenya το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό και αφορά την σκλήρυνση κατά πλάκας. Πράγματι το φάρμακο αποζημιώθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία αποφέροντας τεράστια κέρδη στη Novartis. Aντίθετα δεν αποζημιώθηκε κανένα άλλο φάρμακο άλλης εταιρείας και αυτό δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στο χώρο των υπολοίπων φαρμακευτικών εταιρειών».

Στο τέλος της δικογραφίας αναφέρεται ότι με βάση αυτά τα στοιχεία κρίνεται αναγκαίο να κληθεί σε παροχή χωρίς όρκο εξηγήσεων σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 51 του Ποινικού Κώδικα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Μάλιστα όπως αναφέρεται ο κ. Λοβέρδος κατά την περίοδο του Απριλίου του 2011 έως και το Μάιο του 2012 συμφώνησε και έλαβε από τον Κωσταντίνο Φρουζή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.