Εγκαινιάστηκε το Μουσείο του Ηλία Λεφούση στην Κερασιά

Από την πρόσφατη εκδήλωση εγκαινίων του Μουσείου Λεφούση
Από το Δήμο Ρήγα Φεραίου σε ένδειξη τιμής για το σπουδαίο πεζογράφο

Παρουσία πολλών δημοτών, αλλά και προσκεκλημένων από τον πνευματικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα του νομού, τελέστηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής από το Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερασιάς τα εγκαίνια του Μουσείου του Ηλία Λεφούση στην Κερασιά που θα στεγάζεται στο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου.

Από την περασμένη Κυριακή εκτίθενται εκεί η πλούσια πνευματική κληρονομιά του σημαντικού αυτού πεζογράφου καθώς και προσωπικά του αντικείμενα αποτελώντας πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το Μουσείο «Ηλίας Λεφούσης» αποτελεί πνευματικό κόσμημα για την περιοχή και η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι η πρώτη που τιμά με τον τρόπο της τη σημαντική αυτή πνευματική προσωπικότητα.

Εδώ και μήνες ο Δήμος Ρήγα Φεραίου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μουσείου με συμπαραστάτες την οικογένεια του λογοτέχνη που έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον, αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κερασιάς που από την πρώτη στιγμή στήριξε το όλο εγχείρημα.

Την επιστημονική επιμέλεια της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου του μουσείου είχε η κ. Βασιλική Τράκη. Σε μια πολύ όμορφη βραδιά, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων, που περιελάμβανε χαιρετισμούς από τους επισήμους, αλλά και ομιλίες από τους κ.κ. Ελένη Σεφεριάδου­Πρίντζου, πρώην Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Βόλου, Κακουλίδη Αγαμέμνονα ιστορικό­φιλόλογο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Λαΐτσου, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης, ο πρώην Νομάρχης κ. Ι. Πρίντζος, η Αντιδήμαρχος Βόλου κα Οικονόμου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θ. Παπαδήμας, ο Αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ι. Μπατζιάκας, η πρώην Αντιδήμαρχος Κάρλας κ. Καβαλιεράτου, ο κ. Απ. Παπαιωάννου εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο κ.

Μαστρογιάννης εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Ευ. Παππάς εκπρόσωπος του 304 ΠΕΒ και ο ιερέας της Κερασιάς π. Αντώνιος Κρικώνης.

Στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως «Σήμερα (σ.σ. Κυριακή) είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για την Κερασιά και το Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς ο άνθρωπος που έχει κάνει την περιοχή γνωστή σε όλο το πανελλήνιο, ο Ηλίας Λεφούσης, βρίσκει το δικό του πνευματικό σπίτι.

Σήμερα εγκαινιάζουμε το μουσείο Ηλίας Λεφούσης ως μια ελάχιστη πράξη σεβασμού και αναγνώρισης στο μεγάλο του έργο για τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Στο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Κερασιάς κτυπά η καρδιά της ξεχωριστής αυτής

προσωπικότητας των γραμμάτων και της τέχνης. Εκεί εκτίθενται έργα και αντικείμενα του σπουδαίου λογοτέχνη που αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Με σχέδιο και προσπάθεια ο Δήμος Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με την οικογένεια του Ηλία Λεφούση, αλλά και τον πολιτιστικό Σύλλογο της Κερασιάς, δημιουργήσαμε αυτό το στολίδι, όπου οι επισκέπτες και οι κάτοικοι θα μπορούν να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα την πνευματική δραστηριότητά του μεγάλου αυτού δημιουργού, και συνάμα αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα πολιτιστικής δημιουργίας για τις επόμενες γενιές. Μέσα από τα βιβλία του Ηλία Λεφούση οι αναγνώστες μπορούν να ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους και να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες και τις αντιλήψεις τους. Η σημερινή Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή στήριξε τον πολιτισμό και την παιδεία. Εκτός από εκδηλώσεις προχώρησε στη δημιουργία Μουσείων, όπως στα Κανάλια, τώρα στην Κερασιά, και σε λίγους μήνες στο Βελεστίνο με το νεοαναγειρόμενο Μουσείο που είναι αφιερωμένος στον Ρήγα Βελεστινλή.

Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους μας βοήθησαν και συνεργάστηκαν μαζί μας για να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε ένα χώρο παιδείας, πολιτισμού και ανθρωπισμού που θα ωφελήσει σύσσωμη την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Και στην οικογένεια του σπουδαίου πεζογράφου, να τονίσω ότι μπορεί να είναι υπερήφανη για τον άνθρωπό της, τον άνθρωπό μας, τον Ηλία Λεφούση τον οποίο για πάντα θα τιμούμε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.