Έναρξη Παιδαγωγικού Εργαστήριου για γονείς και νέα ζευγάρια

Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στον Ι. Ναό Αναλήψεως

Την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στις 18.30 μ.μ. ξεκινούν με τον αγιασμό και την πρώτη συζήτηση οι τακτικές συναντήσεις του παιδαγωγικού εργαστηρίου ενορίας Αναλήψεως του Χριστού. Οι συναντήσεις αυτές έχουν σκοπό την δημιουργία μιας συντροφιάς που θα μπορεί να συζητά, να μαθαίνει και να αλληλο-υποστηρίζεται. Ενώ ο πατέρας και η μητέρα θα συζητούν, θα ακούν, θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες και θα μαθαίνουν, τα παιδιά θα παίζουν και θα δημιουργούν στην διπλανή αίθουσα μαζί με μια πεπειραμένη παιδαγωγό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η συντροφιά αυτή θα λειτουργήσει σαν ένα ανοιχτό παιδαγωγικό εργαστήρι που θα μπορεί να ενισχύει την σχέση του ζευγαριού, την ανατροφή των παιδιών και τις καθημερινές προκλήσεις της οικογενειακής ζωής και της συζυγικής σχέσης.

Η ομάδα είναι ανοιχτή και απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, γονείς ή μέλλοντες γονείς, μελλόνυμφους, παντρεμένους ή χωρισμένους, σε μικρές, μεγάλες ή μονογονεϊκές οικογένειες, συνηθισμένες ή ασυνήθιστες σχέσεις.

Οι ομάδα συντονίζεται από τον π. Χρήστο Χαχαμίδη, Δρ. Θεολογίας, τον Στέλιο Πελασγό, αφηγητή, Δρ. παιδαγωγικής, συγγραφέα και την Ιωάννα Γεωργιάδου, κοινωνική κλινική ψυχολόγο, ειδική παιδαγωγό.
Τα θέματα θα τίθενται από τους ίδιους τους γονείς και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. Οδηγός για την διερεύνηση τους η ορθόδοξη πνευματικότητα και η σύγχρονη παιδαγωγική και ψυχολογία.
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα στις 18.30 μ.μ. σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Πνευματικό κέντρο του ιερού ναού Αναλήψεως που βρίσκεται πίσω από το ναό. Το πρόγραμμα των συζητήσεων θα διανθίσουν και προβολές σύγχρονων ταινιών που θέτουν ζητήματα ανθρωπίνων σχέσεων και προσφέρονται για σχολιασμό και κουβέντα. Παράλληλες δράσεις και εκδρομές με σκοπό το βίωμα της ομαδικότητας θα μας συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Κατά τις φετινές συναντήσεις θα εξεταστούν τα συναισθήματα, η επιρροή τους στην οικογενειακή, προσωπική και κοινωνική ζωή και η προσπάθεια μας για διάκριση, κατανόηση και διαχείριση τους. Θα συζητηθεί ο ρόλος των συναισθημάτων στην ζωή μας μέσα από προσωπικές ιστορίες και την λαϊκή παράδοση. Θα αναπτυχθούν λόγου χάρη τα ζητήματα του παιδικού άγχους και της παιδικής φοβίας και οι τρόποι για την ομαλή τους διαχείριση. Θα γίνουν κουβέντες για τα στερεότυπα και τις διακρίσεις μέσα στην οικογένεια και το πώς αυτά επηρεάζουν θετικά και αρνητικά την οικογενειακή ισορροπία.

Από ιστορίες και παραδείγματα για την αγάπη προς τον άλλο, τον πλησίον και προς τον Θεό θα οδηγηθούμε τελικά να εξετάσουμε το συναίσθημα της χαράς και πώς μπορούμε να του δώσουμε διάρκεια αιώνια. Θα εξασκηθούμε στο πώς να επικοινωνούμε, να μιλάμε αλλά και ακούμε αποτελεσματικά, μέσα από τις ίδιες τις συναντήσεις της συντροφιάς μας.

Καθώς οι συναντήσεις θα τροφοδοτούν με προβληματισμούς και αιτήματα για συμβουλές και συζήτηση το περιεχόμενο τους θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες της ομάδας.

Με θέμα τα συναισθήματα και την εκπαίδευση προς την συναισθηματική υπευθυνότητα θα κουβεντιάζει ο Δρ. Στέλιος Πελασγός και στα παιδαγωγικά εργαστήρια του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ιωλκού που ξεκινά με αγιασμό την Τρίτη 14/10 στις 18.30 καθώς και του ιερού ναού Μεταμορφώσεως και του Βρεφονηπιακού σταθμού Ι.Μ.Δ. την Τετάρτη 15/10 στις 18.00 μ.μ. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση η έμφαση θα δίνεται σε λαϊκά παραμύθια και ιστορίες από την Βίβλο που παρουσιάζουν ένα κάθε φορά συγκεκριμένο συναίσθημα και προτείνουν τρόπους διαχείρισης του ώστε να είναι κατανοητό σε μικρά παιδιά».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.