Αναφορά Μουτσινά για το Ορφανοτροφείο

Για αδιαφορία και παραλογισμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ορφανοτροφείου Βόλου, καταγγέλλει την κυβέρνηση με αναφορά του στη Βουλή, ο Βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς.
Με μια ακόμη παρέμβασή του για να στηριχθεί το Ορφανοτροφείο Βόλου, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή της διοίκησης του ιδρύματος στην οποία αναδεικνύεται η δεινή οικονομική του θέση λόγω της υπερφορολόγησης και εγκατάλειψης από την πολιτεία.
Στην αναφορά του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επισημαίνει:
Κύριοι Υπουργοί,
Είναι ντροπή για την Πολιτεία μας, η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει το κράτος σε ιδρύματα όπως το Ορφανοτροφείο Βόλου. Σας υπενθυμίζω ότι στις 29/4/2014 είχα καταθέσει ερώτηση (αριθμ.7915) όπου ζητούσα λύσεις για τις καθυστερήσεις των επιδοτήσεων, για την καθυστέρηση εφαρμογής των κοινωνικών τιμολογίων των ΔΕΚΟ και για την υπερφορολόγηση των εσόδων από ενοίκια. Είναι τα ζητήματα που θέτει και η τωρινή επιστολή του Ορφανοτροφείου.
Το Υπουργείο Εργασίας αδιαφόρησε να απαντήσει. Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών ο Υφυπουργός κ. Μαυραγάνης απάντησε με την παράθεση παραγράφων του πρόσφατου Ν.4172/13 επικεντρώνοντας στην περ. 3 του άρθρου 45:
«Σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων υπόκεινται: …
γ) τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου.»
Και όμως, παρά το καθαρό πνεύμα του νόμου, που η κυβέρνησή σας πρόσφατα εψήφισε, εμφανίζεται, στην πράξη, ο παραλογισμός της εξαίρεσης από τον φόρο μόνο των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων και φορολόγηση ως εμπορικού κέρδους των ενοικίων που εισπράττονται, ενώ είναι σαφέστατο ότι αποτελούν έσοδα για την εκπλήρωση του σκοπού των ιδρυμάτων.
Κύριοι Υπουργοί,
Σας καλώ να εξετάσετε με ενδιαφέρον και λογική τα ζητήματα που θέτει η επιστολή του Ορφανοτροφείου. Η χώρα μας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, έχει ανάγκη τα σωστά και σοβαρά ιδρύματα, τα οποία αποτελούν τους πυλώνες για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.