Απάντηση για τη «Βαθμολογική Εξέλιξη των Εθελοντών Μ.Θ.»

Σε απάντηση προέβη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος – Ηρακλής Ήσυχος στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στις 11/3/2015, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος σχετικά με τη «Βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας, (ΕΜΘ), στα πλαίσια της συνολικής επαναξιολόγησης των καταστάσεων και των προαγωγών του στρατιωτικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι ΕΜΘ αποτελούν οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης που κατατάχθηκαν δυνάμει των διατάξεων του Ν.1513/1985 και οι οποίοι μετά τη λήξη της πενταετίας παρέμεναν, κατόπιν αιτήσεως τους, στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας με το βαθμό που έφεραν, εντασσόμενοι στον εν λόγω θεσμό. Εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Ανθυπασπιστή, ενώ εντάσσονται σε ξεχωριστούς πίνακες αρχαιότητας (επετηρίδες).
Στον θεσμό των ΕΜΘ ρητά δεν συμπεριλαμβάνονται οι εθελόντριες του Ν.705/1977 και οι εθελοντές του Ν.445/1974, που μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους παρέμεναν επίσης με αίτηση τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, με το βαθμό που έφεραν, ενώ μετά τη μονιμοποίησή τους, σύμφωνα με την προαναφερθείσα νομοθεσία, προάγονται στους δικαιούμενους βαθμούς αξιωματικού, πλην του καταληκτικού βαθμού σύμφωνα με το αρ.23 του Ν. 3883/10.
Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι οι δύο ανωτέρω θεσμοί αφορούν ξεχωριστές κατηγορίες προσωπικού που προσλήφθηκε στο πλαίσιο διαφορετικών νομοθετικών διατάξεων, προκειμένου να καλυφθούν ανάλογα διαφορετικές υπηρεσιακές ανάγκες και άρα υφίστανται διαφορετικές υπηρεσιακές μεταβολές. Ειδικότερα, οι ΕΜΘ προσλήφθηκαν για να καλύψουν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατώτερα στελέχη και όχι σε Αξιωματικούς και στο πλαίσιο αυτό δικαιολογείται η βαθμολογική τους εξέλιξη μόνο μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστή.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί στο πλαίσιο συνολικής επαναξιολόγησης των καταστάσεων και προαγωγών του στρατιωτικού προσωπικού αρμοδιότητάς μου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.