Ασφαλτόστρωση δρόμου στη Αλόννησο

Δημοπρατείται, μετά από σημερινή απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ακόμα ένα οδικό έργο για την Αλόννησο. Πρόκειται για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Ασφαλτόστρωση οδού από θέση Προφήτη Ηλία έως Γιάλια», προϋπολογισμού 380.000 € (με ΦΠΑ).

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός, μέσα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας δημιουργούμε ένα δίκτυο ασφαλών προσβάσεων στις Σποράδες, έτσι ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων, καθώς και η πρόσβαση στις ξεχωριστές παραλίες των νησιών. «Τα έργα αυτά, πέρα από τη χρησιμότητά τους, διαχέουν κοινοτικούς πόρους και δημιουργούν θέσεις εργασίας, στηρίζοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία», τόνισε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης τόνισε ότι πρόκειται για άλλο ένα αναγκαίο έργο για το νησί, μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. «Το νησιωτικό πρόγραμμα της Αλοννήσου, που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ και με τη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου, είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση της καθημερινότητας στο νησί», ανέφερε.

Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου, που ξεκινά από τη διασταύρωση στη θέση Προφήτης Ηλίας (διασταύρωση της υπόψη οδού με την δημοτική οδό Πατητήρι – Χώρα Αλοννήσου) έως την παραλία στον όρμο Γιάλια.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης υφιστάμενης χωμάτινης οδού, μήκους 1.290,10 μέτρων με ταυτόχρονη βελτίωση μηκοτομικών κλίσεων και διαμόρφωση του δρόμου με πλάτος λωρίδας κυκλοφορίας 2,5 μέτρα και πλάτος ερείσματος 0,50 μέτρα. Οι βελτιώσεις, οι οποίες θα γίνουν, θα είναι εργασίες διάστρωσης με υλικό 3 Α πάχους 0,20 μ. και με ασφαλτικό υλικό πάχους 0.05 μ. Επίσης, εκεί που η οδός συναντά το ρέμα θα τοποθετηθούν τεχνικά όμβριων υδάτων D800. Τέλος, περιλαμβάνει τα αναγκαία τεχνικά έργα για την απαιτούμενη κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση.

Η υπόψη οδοποιία εξασφαλίζει την πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων της περιοχής στα κτήματά τους, καθώς και των επισκεπτών του νησιού προς την παραλία στον όρμο Γιάλια, γεγονός που επιτείνει την ανάγκη άμεσης βελτίωσης του δρόμου, δεδομένου ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται αποκλειστικά με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) και χρησιμοποιούν καθημερινά το οδικό δίκτυο της περιοχής, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις εργασίες τους. Η βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε αμφίδρομη σχέση και επίδραση με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, φορέα υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 14/04/2014. Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Αλοννήσου Π.Ε Μαγνησίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και περιλαμβάνεται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης της Αλοννήσου που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.