Αυλαία των φορολογικών δηλώσεων με προβλήματα και των Μαγνησιωτών

Εκκρεμεί εκκαθάριση δηλώσεων που υποβλήθηκαν πριν από δύο μήνες!

Έπεσε σήμερα η αυλαία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο, η διαδικασία χαρακτηρίστηκε φέτος από μύρια προβλήματα, που έχουν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα 102,5», ο γραμματέας του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Γιώργος Μαλιαγκάνης, εκτίμησε ότι ποσοστό περίπου 95% των φορολογούμενων, κατάφεραν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους, ενώ παραδέχτηκε ότι επικράτησε πανζουρλισμός στην κατάθεση των δηλώσεων φέτος.
Όπως ανέφερε, «το σύστημα έπρεπε ν’ ανοίξει αρχές Φεβρουαρίου, άνοιξε αρχές Μαΐου, όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, η νομοθεσία άλλαζε συνεχώς, με νέες εγκυκλίους και οδηγίες, δηλώσεις που είχαν υποβληθεί έπρεπε να επανυποβληθούν, διότι προέκυπταν νέα δεδομένα φόρου».

Μέχρι και σήμερα (σημ. χθες), τελευταία ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, δημοσιεύτηκε μια διαταγή για φορολόγηση των δελτίων παροχής υπηρεσιών, δήλωσε ο γραμματέας των Οικονομολόγων Λογιστών.
(Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, επισημαίνεται ότι για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 4η Σεπτεμβρίου, δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης).

Σημαντική η επιβάρυνση των λογιστών
Ο κ. Μαλιαγκάνης ανέφερε ότι ήταν φυσικό, επειδή επικράτησε αβεβαιότητα, ο κόσμος να συγκρατηθεί ως προς την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και να μεταθέτει την ημερομηνία, για να γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει, ενώ ανέφερε ότι ρόλο έπαιξαν οι πολιτικές εξελίξεις και τα capital control των τραπεζών.
«Μέχρι σήμερα υποβλήθηκε ποσοστό περίπου 95% των φορολογικών δηλώσεων. Στη Μαγνησία, δεν είναι πάρα πολλές οι δηλώσεις που εκκρεμούν, ενώ σημαντική ήταν η επιβάρυνση των λογιστών που δούλευαν ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο και δεν έκαναν διακοπές, ενώ αναγκάστηκαν να εργάζονται ακόμη και Σαββατοκύριακα από το πρωί ως το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις συνθήκες των φορολογικών δηλώσεων φέτος, ο κ. Μαλιαγκάνης ανέφερε ότι μεγάλος όγκος πλέον του έργου που επιτελούσαν οι Εφορίες, έχει μεταφερθεί στους λογιστές, χωρίς οι φορολογούμενοι να είναι προετοιμασμένοι και οι επαγγελματίες είναι αναγκασμένοι να τους ενημερώνουν, ενώ αυξήθηκε η γραφειοκρατία και απαιτείται η υποβολή πληθώρας στοιχείων και δικαιολογητικών στη φορολογική δήλωση.

Δεν εξυπηρετούνται
Ο γραμματέας των Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι υπήρχαν περιπτώσεις βεβαιώσεων αποδοχών που δεν ήταν ενημερωμένες ηλεκτρονικά, που εστάλησαν όπως προβλέπεται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι έστειλε δηλώσεις εδώ και δύο μήνες, που ακόμη δεν έχουν εκκαθαριστεί, κάτι που έχει αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί «κάποιος, που θέλει, για παράδειγμα να στείλει το παιδί του στον Παιδικό Σταθμό».

Τα πρόστιμα
Για κατάθεση εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 €, ενώ για τους τηρούντες απλά βιβλία εσόδων – εξόδων, το πρόστιμο ανέρχεται σε 250 € και στους έχοντες διπλογραφικά βιβλία (παλιά Γ’ κατηγορία), το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 €.
Το πρόστιμο της εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου είναι 0,73% ανά μήνα και αυτό θα ισχύσει για όσους υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν θα ισχύσει το πρόστιμο των 100 € για τα φυσικά πρόσωπα.
Τέλος, ο κ. Μαλιαγκάνης τόνισε ότι η δουλειά για τους λογιστές δεν σταματάει, καθώς υπάρχουν οι μηνιαίες υποχρεώσεις, όπως το ΦΠΑ, οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του ΙΚΑ και επικουρικών ταμείων, η ενημέρωση των βιβλίων και των εμμέσων και παρακρατούμενων φόρων, καθώς και συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.