Βολιώτες θέλουν να πληρώσουν στην εφορία και… δεν μπορούν!

Πως πρέπει να προετοιμαστούμε για τις νέες φορολογικές δηλώσεις

Αναμονή τηρούν λογιστές και φορολογούμενοι γαι να ανοίξει το Taxisnet, για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων και οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν τις πρώτες προετοιμασίες, για να διευκολύνουν τους εαυτούς τους και τους λογιστές.
Πάντως αν και είχε ανακοινωθεί από πέρυσι ότι οι δηλώσεις θα μπορούσαν να κατατεθούν από τον Φεβρουάριο, παρατηρείται καθυστέρηση, γιατί ήδη περάσαμε στις 10 Μαρτίου και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, το σύστημα θα ανοίξει το επόμενο δεκαήμερο. Στο μεταξύ, το παράλογο είναι, ότι υπάρχουν βολιώτες που θέλουν να πληρώσουν φόρους από το προηγούμενο ακόμη έτος και δεν μπορούν! Οι λογιστές εκφράζουν την ελπίδα να μην αλλάξει το αφορολόγητο ποσό, γιατί αν ισχύσουν όσα έχουν ακουστεί, κάθε 1000 € που θα είναι μείωση στο αφορολόγητο, θα ισοδυναμεί με 20 € φόρο παραπάνω μηνιαίως για κάθε Έλληνα.

Πώς επιτυγχάνεται η μείωση
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς, μια πρώτη προετοιμασία που πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να ξεκαθαρίσουν το κομμάτι και ιατρικών και φαρμακευτικών αποδείξεων, διότι οι ιατρικές αποδείξεις καταγράφονται στο σύστημα μια προς μία και οι φαρμακευτικές αθροίζονται όλες μαζί.
«Για να πετύχει μείωση φόρου ο φορολογούμενος, πρέπει το συνολικό ποσό των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών, να είναι πάνω από το 10% του εισοδήματος», δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΛ.
Μια άλλη προεργασία που μπορεί να γίνει είναι, αν κάποιοι προχώρησαν σε αγορές ή πωλήσεις ακινήτου ή αυτοκινήτου, να συγκεντρώσουν τα αποδεικτικά έγγραφα που να δείχνουν την αγοραπωλησία, ή αν κάποιος μίσθωσε νέο σπίτι, να συγκεντρώσει τα έγγραφα, που πρέπει να κατατεθούν.
Όσον αφορά στους τόκους δανείων και τους μισθούς φαίνονται στο σύστημα και δεν απαιτείται άλλη προεργασία.
Αν και οι επαγγελματίες υπολογίζουν ότι το σύστημα θα ανοίξει για τις υποβολή των δηλώσεων μετά τις 25 Μαρτίου, ενδιαφέρον υπάρχει προς το παρόν μόνο από τους συνταξιούχους, που επείγονται να υποβάλουν από τους πρώτους τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και από όσους ευελπιστούν να πάρουν το επίδομα παιδιών το συντομότερο δυνατόν, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Καθυστερούν από πέρυσι
Μπορεί να ετοιμαζόμαστε για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα και εκκρεμότητες, από τις περυσινές.
Όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς, λόγω της σειράς ελέγχων διασταύρωσης στοιχείων για τον παρακρατούμενο φόρο, υπάρχει πάντα καθυστέρηση για αμοιβές που εμπλέκεται το Δημόσιο και ο Στρατός, διότι δεν έστειλαν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις και δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση.
Όπως εξήγησε, πρόκειται και για περιπτώσεις γιατρών που έπρεπε από πέρυσι να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου, αλλά δεν τους επιτρέπεται να πληρώσουν αν και κατέθεσαν φορολογικές δηλώσεις, διότι εκκρεμεί η διασταύρωση των παρακρατούμενων φόρων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.