Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: «Η πρόσβαση στην υγεία θα γίνει ξανά δικαίωμα όλων»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

«Η πρόσβαση στην υγεία θα γίνει ξανά δικαίωμα όλων», αναφέρουν σε κοινή της δήλωση οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, Δανάης Τζήκα, Κώστα Δελημήτρου, Κατερίνας Παπανάτσιου και Μάκη Μπαλλή, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρουν, «ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες την εφαρμογή μιας πολιτικής που μετέτρεψε την υγεία και την πρόνοια από κοινωνικό αγαθό, από δικαίωμα, σε εμπόρευμα. Την πενταετία των Μνημονίων η βαρβαρότητα της υγειονομικής φτώχειας έγινε κανόνας, με τη χώρα μας να έχει το μικρότερο προϋπολογισμό σε δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Η νέα κυβέρνηση, όμως, είναι εδώ για να ανατρέψει τους αποκλεισμούς και να φτιάξει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στη δημόσια υγεία σε όλους!

Μετά τις ανακοινώσεις από την χτεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας, μπαίνουν σε προτεραιότητα μέτρα ανακούφισης για τα νησιά του Αιγαίου και συνολικά τις ακριτικές περιοχές. Να θυμηθούμε την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μονάδες Υγείας στα νησιά των Σποράδων, η οποία έχει αναδειχτεί επανειλημμένα με ερωτήσεις και αναφορές κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Ειδικότερα αναφέρουμε το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, που δεν έχει κανέναν ειδικό γιατρό, και το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου που κάνει έκκληση για την κάλυψη θέσης παιδιάτρου που λείπει με απόσπαση σε άλλη υγειονομική περιφέρεια.

Μετά την κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης 39Α και της απαράδεκτης υποχρεωτικής πληρωμής των 5 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, πλέον θα έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης:

• Η κατάργηση του 1€ ανά συνταγή.
• 4.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, με τις 700 από αυτές να αφορούν τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία.
• Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών.
• Η άμεση αναδιοργάνωση του ΕΟΦ και του ΕΚΑΒ.
• Η λειτουργία και τα αντικείμενα των Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που αναβαθμίζονται σε Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των ασθενών, σε συνεργασία με τον Συνήγορο για την Κοινωνική Πολιτική.
• Ο εθνικός ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, που αποτελεί εξάλλου και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα βελτιωθεί εντυπωσιακά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί και η μείωση του κόστους υγείας.
• Η συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων με την αξιοποίηση τόσο των στρατιωτικών νοσοκομείων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας όσο και τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην δημόσια Υγεία για την ενίσχυση άγονων και απομακρυσμένων περιοχών σε ιατρικό προσωπικό.
• Η επεξεργασία κινήτρων με σκοπό την ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών, και η προώθηση της εφαρμογής προγραμμάτων τηλεϊατρικής για την άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε αυτές τις περιοχές.

Οι πολίτες της Μαγνησίας έχουν βιώσει από πρώτο χέρι την υποβάθμιση της υγείας, αφού οι ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς, όπως οφθαλμίατροι, γαστρεντερολόγοι, παιδίατροι κλπ καθώς και σε νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση έναν Νομό, που έχει πληγεί βίαια από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Στο Νοσοκομείο Βόλου οι οργανικές θέσεις γιατρών ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων είναι περίπου 155. Από αυτές είναι καλυμμένες οι 80, ενώ απασχολούνται και 20 επικουρικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων με επικείμενη πρόσληψη άλλων 5. Στα Κέντρα Υγείας λείπει περίπου το 1/3 των γιατρών με οργανικές θέσεις, ενώ πιο αισθητή είναι η έλλειψη σε παιδιάτρους, καθώς σήμερα η ειδικότητα αυτή καλύπτεται μόνο στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Αργαλαστής.

Η μάχη της κυβέρνησης δεν εξαντλείται εκτός των συνόρων, στη δύσκολη διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση και οι βουλευτές της παλεύουμε για τις ανάγκες των πολλών, για την αξιοπρέπεια όλων!»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.