Αγνώντας: Δέκα τραυματίες από κατάρρευση μέρους στέγης ξενοδοχείου

«Σκηνές Αποκάλυψης»… άφησε στο νησί η πλημμύρα

«Σκηνές Αποκάλυψης»… άφησε στη Σκόπελο η προχθεσινοβραδινή πλημμύρα, που ήταν η αιτία πρόκλησης καταστροφικών ζημιών, τραυματισμού 10 ανθρώπων, δεκάδων πλημμυρισμένων καταστημάτων και σπιτιών (από το ύψος του Κέντρου Υγείας μέχρι την παραλία) και καταστροφής πολλών δεκάδων Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων, πολλά από τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα, όπου και επιπλέουν!

Εκτός από τις εικόνες που θυμίζουν το τσουνάμι της Ινδονησίας, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς όλα τα καταστήματα είναι κλειστά και η ανάγκη αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού είναι άμεση.
Πέντε ώρες έντονης βροχής (18.00 – 23.00) ήταν αρκετές για να βουλιάξει η πόλη της Σκοπέλου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το βάρος του νερού, κατέρρευσε μέρος της σκεπής ξενοδοχείου στον Αγνώντα, όπου βρισκόταν άνθρωποι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ αλλοδαποί, οι επτά από τους οποίους ελαφρά, ενώ οι δύο διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου. Σε άλλη μια περίπτωση, μια κοπέλα έσπασε το πόδι της και έγινε επιχείρηση πυροσβεστικής και Αστυνομίας, για να τη μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας, καθώς, στο δεύτερο όροφο που διέμενε, είχε φτάσει το νερό. Επίσης, για να βγει από το σπίτι της μια εγκυμονούσα γυναίκα, χρησιμοποιήθηκε από τους πυροσβέστες βάρκα ιδιώτη και τελικά η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Ακόμη δεκάδες μικροτραυματισμοί, αντιμετωπίστηκαν από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας του νησιού.

Εικόνες τσουνάμι

Με το φως της ημέρας χθες φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής, με εικόνες που δεν απέχουν λένε… πολλοί από το φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας τον Δεκέμβριο του 2004.
Με το που φτάνει κάποιος στο λιμάνι της Σκοπέλου, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν τεράστιο κρατήρα, που κάποτε ήταν πάρκινγκ αυτοκινήτων και «κατάπιε» 60-70 αυτοκίνητα, μερικά από τα οποία κατέληξαν, από την ορμή του νερού, στη θάλασσα και επιπλέουν μακριά πλέον από το λιμάνι, όπου βρισκόταν μέχρι χθες τη νύχτα.
Στον υπόλοιπο χώρο, που ήταν μέχρι χθες ο χώρος στάθμευσης, μετατράπηκαν σε μάζα σιδηρικών καθώς είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν περίπου 40 «γουρούνες» και δίκυκλα, που επίσης «κατέβασαν» στο λιμάνι και ορισμένα κατέληξαν στη θάλασσα.
Από τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και άλλα ακίνητα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της Σκοπέλου, σχεδόν στο σύνολο, από το ύψος του Κέντρου Υγείας μέχρι και την παραλία.
Επίσης, ζημιές δημιουργήθηκαν στις υποδομές, τόσο σε δρόμους μέσα στη Σκόπελο, όσο και στο επαρχιακό δίκτυο προς τον Πάνορμο, που ο δρόμος σε αρκετά σημεία έκλεισε, λόγω των κατολισθήσεων, αλλά μηχανήματα του Δήμου Σκοπέλου τον καθάρισαν, για να γίνονται απρόσκοπτα οι μετακινήσεις.

Διάσωση με κανό!
Στο μεταξύ, τη διάσωση μίας γυναίκας, η οποία εγκλωβίστηκε στο σπίτι της από τα νερά της βροχής στο χωριό Στάφυλος της Σκοπέλου κατέγραψε κάμερα κινητού τηλεφώνου.

Επί ποδός Πυροσβεστική – Αστυνομία
Στο πόδι βρισκόταν όλη τη νύχτα το προσωπικό της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και του Κέντρου Υγείας του νησιού, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση και να διασώσουν τραυματίες ή όσους είχαν εγκλωβιστεί.
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου, δέχτηκε προχθές το βράδυ και χθες, 140 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων και πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ενώ για την ενίσχυσή τους στη Σκόπελο έφτασαν το μεσημέρι δύο οχήματα με αντλίες νερού και 15 πυροσβέστες από το Βόλο, με επικεφαλής τον διοικητή της Π.Υ. Βόλου, πύραρχο Χαράλαμπο Πόζογλου, που αναμένεται να μείνουν, για να βοηθήσουν την κατάσταση.
Ήδη, όλη την ημέρα χθες δεν έχουν σταματήσει οι αντλήσεις νερών από σπίτια και επιχειρήσεις, κυρίως στην παραλία και στο γύρω χώρο, όπου το νερό που συγκεντρώθηκε από τη βροχή, κυμαίνεται από 20 μέχρι και 80 εκατοστά, στα υπόγεια και στα ισόγεια καταστήματα και σπίτια.

Ελλείψεις σε τρόφιμα

Αν και δεν έχει γίνει καταμέτρηση των πλημμυρισμένων ακινήτων και όσων υπέστησαν ζημιές, υπολογίζονται σε εκατοντάδες, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή, όπου βρίσκεται το σύνολο των καταστημάτων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, με την καταστροφή, υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στην προμήθεια τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης, καθώς όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα ημερών – αν όχι και ωρών – να παρουσιαστούν ελλείψεις σε τρόφιμα κάτι που πρέπει να εξετάσουν άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κράτος, ώστε οι κάτοικοι της Σκοπέλου και οι τουρίστες, τουλάχιστον να μην πεινάσουν!

«Kόλαση» βροχής
Για «κόλαση» βροχής έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Σκοπέλου Νίκος Βαφίνης, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5», που ανέφερε ότι η εικόνες σήμερα το πρωί στην πόλη της Σκοπέλου είναι εφιαλτική, δεν υπάρχει επιχείρηση όρθια, το λιμάνι έπαθε ζημιά, ο κεντρικός δρόμος έχει ανοίξει, το νερό υδραγωγείων έχει βγει έξω και γενικά έγινε πολύ μεγάλη καταστροφή.
«Μέχρι 2,5 τόνων κοντέινερ κολυμπούσαν στο λιμάνι, αυτοκίνητα, γουρούνες, μηχανάκια, βρέθηκαν άλλα στη θάλασσα, άλλα το ένα πάνω στ’ άλλο μεγάλη καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.