Δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις σε αμυγδαλοπαραγωγούς και μηλοπαραγωγούς

Ζητάει ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος

Δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις σε αμυγδαλοπαραγωγούς και μηλοπαραγωγούς, ζητάει ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, «τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του ΕΛΓΑ καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που προκάλεσε στην αμυγδαλοπαραγωγή του δήμου Ρήγα Φεραίου ο παγετός του προηγούμενου Μαρτίου, που χτύπησε την καλλιέργεια στην ανθοφορία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τις εκτιμήσεις των ζημιών, στις περιοχές Βελεστίνου, Ριζομύλου, Στεφανοβικείου και Καναλίων η μείωση της παραγωγής ξεκινάει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, από το 40% και φτάνει μέχρι και το 100%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί αμυγδαλοπαραγωγοί τη φετινή χρονιά θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Είναι, λοιπόν, δίκαιο και λογικό το αίτημά τους για γρήγορες και ολοκληρωμένες αποζημιώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του επόμενου χειμώνα.
Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει συνολική εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής της παραγωγής.
Αντίθετα, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού (γεωπόνων του ΕΛΓΑ) δεν κατέστη ακόμη δυνατή η εκτίμηση των ζημιών, από τις ισχυρότατες χαλαζοπτώσεις της 25ης Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου, στις μηλοκαλλιέργειες των περιοχών Ζαγοράς και Μακρυρράχης. Οι υπάρχοντες γεωπόνοι του ΕΛΓΑ υπερβάλλουν εαυτούς, αλλά οι παραγωγοί του Ανατολικού Πηλίου ακόμη περιμένουν. Είναι ευθύνη του ΕΛΓΑ και του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καλυφθούν τα κενά γεωπόνων του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας.
Τέλος, οφείλω να συγχαρώ τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για την τάχιστη καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες της περιοχής Αλμυρού από την εντονότατη χαλαζόπτωση της 25ης Ιουνίου. Καταγραφή και εκτιμήσεις οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και οι αγρότες της περιοχής περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.