Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Παναγία πρότυπο της οικογένειας που θέλουν να καταστρέψουν με ανίερα νομοθετήματα»

Την προστάτιδα της Τοπικής Εκκλησίας Παναγία Ξενιά εόρτασε μεγαλοπρεπώς η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, την ημέρα της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην παλαίφατη γυναικεία Ιερά Μονή της επαρχίας Αλμυρού.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέστηκε στο προαύλιο της παλαιάς Ιεράς Μονής, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας & Μαλάουι κ. Ιωακείμ, τον οποίο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στην πανήγυρη παρέστησαν η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Αντιπεριφερειάρχις Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, ενώ συμμετείχε μέγα πλήθος προσκυνητών.

Μετά την απόδοση των Εγκωμίων της Παναγίας, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι «η Παναγία μας είναι η ελπίδα του κόσμου, σε μια εποχή βαθιάς απελπισίας. Οι άνθρωποι έχουν απελπιστεί από τις κοσμικές ιδεολογίες και τις ανέξοδες υποσχέσεις. Ψάχνουν ένα στήριγμα και γνωρίζουν βαθιά μέσα τους ότι, τελικά, η μόνη του ελπίδα είναι ο Υιός της Παρθένου… Η ελπίδα είναι ζωντανή, γιατί ο Χριστός ουδέποτε διαψεύδει, ουδέποτε εγκαταλείπει, στέκεται πάντα δίπλα μας και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας…»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «η Παναγία γίνεται το πρότυπο της οικογένειας σε μια εποχή που όλοι έχουν βαλθεί να τη διαλύσουν, προβάλλουν ό,τι μπορούν πιο αισχρό, θέλουν να εκμηδενίσουν το ακριβό αυτό κύτταρο της κοινωνίας, που εγγυάται την ενότητα του λαού μας. Θέλουν ακόμα και με ανίερα νομοθετήματα να καταστρέψουν αυτό που είναι για τον Ορθόδοξο και τον Έλληνα η Οικογένεια, δηλ. ο Γάμος ανδρός και γυναικός και η συγκρότηση οικογένειας με παιδιά, Μυστήριο μέγα και ιερό, γιατί είναι η συνέχεια της δημιουργίας του Ίδιου του Θεού…»

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ανείπωτη βία που κυριαρχεί σήμερα σε πολλά σημεία της γης: «Δυστυχώς, στον 21ο αι., που όλοι υπερηφανεύονται για τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, βάφεται και πάλι με αίμα ο κόσμος από τη βία των ισχυρών στους αδυνάτους, από τον παραλογισμό του θρησκευτικού φανατισμού, αφού η θρησκεία γίνεται και πάλι, δυστυχώς, εργαλείο πολιτικής… Δεν υπάρχει χειρότερος φανατισμός από τον θρησκευτικό. Τα αποτελέσματα είναι φρικτά, πίσω από τα οποία φαίνεται ότι κρύβονται αποφάσεις «μεγάλων» της γης… Η Παναγία μας είναι η εικόνα της πραότητας και της ηρεμίας. Εκείνος που Την προσκυνεί με πίστη, νιώθει να γίνεται και πάλι άνθρωπος, που κοινωνεί με τον Θεό και συνυπάρχει αρμονικά με τους ανθρώπους…»

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη βία που προκύπτει και στην Ελληνική κοινωνία, μεταξύ, κυρίως νέων ανθρώπων και κάλεσε σε προβληματισμό για τα αποτελέσματα που έχει η έκπτωση της Ελληνικής Παιδείας, τα τελευταία χρόνια. «Πρέπει να καταβάλουμε μεγάλο κόπο για να ξαναβρούμε την αληθινή Παιδεία, αυτή που εγκαταλείψαμε, γιατί χάσαμε το πρότυπο του Θεανθρώπου Ιησού… Μας έβγαλαν από τα σχολεία, ως Πνευματικούς και Εξομολόγους, εν ονόματι του «εκσυγχρονισμού», αφήρεσαν το δικαίωμα στους Ιερείς μας να πάρουν παίρνουν τους τον πόνο των παιδικών ψυχών και να τους δίδουν κουράγιο και δύναμη. Από τότε η βία εισήλθε στα σχολεία και ιδού τα αποτελέσματα…»

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης εξέφρασε την έντονη δυσφορία του, την απογοήτευση και την στενοχωρία της Τοπικής μας Εκκλησίας για την διάψευση των προσδοκιών και τον εμπαιγμό που υφίσταται από τις αρμόδιες Αρχές, τα τελευταία δέκα χρόνια, σχετικά με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της παλαιάς και ιστορικής Μονής Ξενιάς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και την ικανοποίηση όλων των γραφειοκρατικών προϋποθέσεων, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο κ. Ιγνάτιος ανακοίνωσε ότι το έργο θα το ξεκινήσει μόνη της η Τοπική μας Εκκλησία και κάλεσε όσους είναι ειλικρινείς, αγαπούν πραγματικά τον τόπο και επιδιώκουν την ανάπτυξη στη πράξη και όχι στα λόγια, να συνταχθούν στο πλευρό Της για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου οράματος.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζάμπιας & Μαλάουι κ. Ιωακείμ και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.