Το γεγονός ότι θα αντιδράσουν έντονα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης και άλλους φορείς, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το λιμάνι του Βόλου θα χρησιμοποιηθεί για διευκόλυνση των πλοίων του ΝΑΤΟ που περιπολούν στο Αιγαίο, ξεκαθάρισαν τα μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αναφέρθηκαν στο προσφυγικό, στο ασφαλιστικό και στην παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας, στις 8 Μάρτη. Η κεντρική εκδήλωση – αφιέρωμα θα γίνει την Τετάρτη 9 του Μάρτη στις 7 μμ, στο Αχίλλειον με ομιλίες και μουσικοθεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου με θέμα « Και η διέξοδος ποια είναι»;
Τη συνέντευξη παραχώρησαν η πρόεδρος του Συλλόγου Ρίτσα Κωτή, η γραμματέας Δέσποινα Ευαγγελινού και τα μέλη Μαίρη Κούμα και Μαριλένα Μπαλσάμη, που απηύθυναν κάλεσμα οργάνωσης της δράσης ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στην Αν. Μεσόγειο και στη Β. Αφρική. Όπως ανέφεραν, με πρόσχημα τους πρόσφυγες, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ζεσταίνουν τις μηχανές του πολέμου στην περιοχή.
Για το προσφυγικό τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι και εκατοντάδες μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, περιμένουν τη στιγμή να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τα ελληνικά σύνορα. Οι γυναίκες εξέφρασαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ζήτησαν ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής διαμονής, καθώς και μέτρα για άμεση μεταφορά τους στα κράτη προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Οι γυναίκες του Δημοκρατικού Συλλόγου, ζήτησαν να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και καμιά διευκόλυνση στα γεράκια του πολέμου, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χρησιμοποίηση του λιμανιού του Βόλου, για ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς.
Ερωτηθείσες σχετικά οι γυναίκες τόνισαν ότι, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης και άλλους φορείς, θα αντιδράσουν έντονα, για να μη γίνει το λιμάνι του Βόλου πολεμικό ορμητήριο.
Το ασφαλιστικό
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, τονίστηκε ότι τα μέτρα που έρχονται θα είναι ακόμη χειρότερα απ’ αυτά που περιέχονταν στο αρχικό σχέδιο, τόσο σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις συντάξεις, όσο και στις παροχές.
Οι γυναίκες ζήτησαν να αποσυρθεί ο νόμος – λαιμητόμος για το ασφαλιστικό, υποχρεωτική δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Επίσης, ζητούν ενιαίο καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, προστασία και επίδομα για όλους τους άνεργους και συλλογικές συμβάσεις εργασίας με κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων χρόνων και κανένας κάτω από 751 €.
Ο Σύλλογος καλεί τις γυναίκες στο συλλαλητήριο, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 το απόγευμα στην Πλατεία Πανεπιστημίου και σε 48ωρη απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο.
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Για την Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, στις 8 Μάρτη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ρίτσα Κωτή, ανέφερε ότι η φετινή μέρα έχει στο επίκεντρο τη μητρότητα, την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο.
Ενόψει της 8ης του Μάρτη διεκδικούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των γυναικών στην Εργασία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία και συνεχίζουν τον αγώνα για όσα τις ανήκουν και τις στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις.
Οι γυναίκες διεκδικούν προστασία της μητρότητας, μόνιμα και σταθερή εργασία, με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες και των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και άδεια – επίδομα μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.
Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών θα διανείμει ενημερωτικό δίφυλλο της ΟΓΕ με ανακοίνωση της κοινωνικής συμμαχίας για την παγκόσμια μέρα της εργαζόμενης γυναίκας σε χώρους δουλειάς (νοσοκομείο, εργοστάσια, παιδικούς σταθμούς, στο εμπόριο, στο πανεπιστήμιο με ολιγόλεπτες ομιλίες σε τμήματα δασκάλων και νηπιαγωγών), θα κάνει κοινές δράσεις με σωματεία, όπως συσκέψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας και το απόγευμα στις 8 του Μάρτη θα μοιράσει υλικό στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
Η κεντρική εκδήλωση – αφιέρωμα θα γίνει την Τετάρτη 9 του Μάρτη στις 7 μμ, στο Αχίλλειον με ομιλίες και μουσικοθεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου με θέμα « Και η διέξοδος ποια είναι»;
Στις 10-3-2016 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας (στο συγκρότημα Μουρτζούκου) στις 10.30 το πρωί.































