Διήμερες εκδηλώσεις στη Δράκεια για την 71η Επέτειο Μνήμης των 115 εκτελεσθέντων

Την 71η Επέτειο Μνήμης των 115 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στη Δράκεια στις 18 Δεκεμβρίου 1943 θα τιμήσει και φέτος ο Δήμος Βόλου με διήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 και περιλαμβάνουν Επιμνημόσυνη δέηση, λαμπαδηδρομία και ομιλίες καθώς και προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ.

Η Δράκεια, το χωριό που απέχει 18 χιλιόμετρα από το Βόλο και 8 χιλιόμετρα από την Αγριά και κτίστηκε το 1655 από Ηπειρώτες μαστόρους που εγκαταστάθηκαν την περιοχή, είναι Μαρτυρικό Χωριό καθώς το βράδυ της 17ηςΔεκεμβρίου 1943 γερμανικά αποσπάσματα των Ες – Ες εισέβαλαν στο χωριό συλλαμβάνοντας τους άνδρες του χωριού και την άλλη ημέρα, στις 18 Δεκεμβρίου του Αγίου Μοδέστου εκτέλεσαν 118 από αυτούς.

Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων ξεκινά την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 στις 6 το απόγευμα με εσπερινό του Αγίου Μοδέστου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς, ακολουθεί στις 7.30 το απόγευμα λαμπαδηδρομία Μνήμης από την πάνω Πλατεία Δράκειας και κατάληξη στο Μνημείο Εκτελεσθέντων. Στη συνέχεια στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση Μνήμης στο Καφενείο της Κάτω Πλατείας Δράκειας όπου μιλήσουν ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου – Ν. Ιωνίας και των Περιφερειακών Δημοτικών Ενοτήτων Δημήτριος Λιβογιάννης καθώς και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Κοινωνικών Θεμάτων, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή εικονογραφικού υλικού που έχει επιμεληθεί η Καλλιόπη Γκαραγκούνη και αφορά στο Μαρτυρικό Χωριό και στο τραγικό γεγονός της εκτέλεσης των ανδρών του χωριού της Δράκειας.

Οι διήμερες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες και ομιλία του Δημήτρη Καλατζή με θέμα «Δράκεια 18.12.43 – το Χρονικό». Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων με απόδοση τιμών από Άγημα του Στρατού και τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου. Το τιμητικό διήμερο θα ολοκληρωθεί στο καφενείο της Κάτω Πλατείας όπου θα δοθεί ο καφές και ξενάγηση στο Χώρο Μνήμης «Δράκεια 18.12.43».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.