Ερώτηση Χρ. Μπουκώρου για τον καταρροϊκο πυρετό

Ερώτηση για τον καταρροϊκο πυρετό και λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα στο ζωικό κεφάλαιο κατέθεσε προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος.

Όπως αναφέρει, «το προηγούμενο έτος ο καταρροϊκός πυρετός έπληξε σοβαρά το ζωικό κεφάλαιο σε πολλές περιοχές της Χώρας και ιδιαίτερα στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Θεσπρωτίας και Έβρου, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους. Έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί από τις πληροφορίες για τα πρώτα, σποραδικά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια κατά την διάρκεια των Αλκυονίδων Ημερών. Ως πρώτο και σημαντικό μέσο πρόληψης της νόσου συνίσταται η κουνοποκτονία, ειδικά στις ελώδεις περιοχές.
Κρούσματα της Λοιμώδης Οζώδους Δερματίτιδας έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο της γειτονικής Τουρκίας. Τα κρούσματά αυτά έχουν επαληθευτεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων. Η Λοιμώδης Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια ιογενής νόσος που περιλαμβάνεται στον κατάλογο ως «νόσος υποχρεωτικής δήλωσης» στο παράρτημα I της οδηγίας 92/119/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 1992, για τη θέσπιση γενικών κοινοτικών μέτρων καταπολέμησης ορισμένων ασθενειών των ζώων. Αυτό δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συγκεκριμένη νόσο, προκειμένου να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο και οι κτηνοτρόφοι από την οικονομική ζημιά που θα προκαλέσει η τυχόν εμφάνιση και εξάπλωσή της. Ως εκ τούτου τυχόν μετάδοσή της νόσου στο ζωικό κεφάλαιο της Ελλάδος θα έχει ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά. Σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση, η Χώρα μας θα αποτελέσει «πύλη εισόδου» της νόσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιες ενέργειες προβαίνει η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να προστατέψει το ζωικό κεφαλαίο από τον καταρροϊκό πυρετό, ειδικότερα θα προχωρήσει σε οργανωμένες κονουποκτονίες;
2. Πότε θα παραληφθεί η παρτίδα των εμβολίων για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό;
3. Πότε θα διανεμηθούν τα προαναφερθέντα εμβόλια στους κτηνοτρόφους και με ποιους οικονομικούς όρους, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας πολλών εξ αυτών, να ανταποκριθούν στο κόστος.
4. Έχει αποσταλεί από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εγκύκλιος οδηγιών στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες για την λήψη προληπτικών μέτρων από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους;
5. Θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις περισινές απώλειες ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό, όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη Κυβέρνηση;
6. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να μην υπάρχει μετάδοση της νόσου Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας στην Ελλάδα, ειδικότερα θα προχωρήσει σε οργανωμένες κονουποκτονίες;»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.