Η δράση της «Ομάδας Διάσωσης» για τη φιλοξενία μεταναστών

Τι αναφέρει η οργάνωση των εθελοντών

Στη δράση της «Ομάδας Διάσωσης» για τη φιλοξενία μεταναστών αναφέρεται η οργάνωση, με σχετική ανακοίνωση. Όπως τονίζει, «το πρωί της 2/6/2015 τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας ενημερώθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για την άφιξη των 46 μεταναστών που περισυλλέγησαν από το Λιμενικό Σώμα στην Αλόννησο.

Ενεργοποιήθηκαν άμεσα 5 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας και με την εθελοντική βοήθεια νοσηλευτών του Νοσοκομείου βόλου μετέβησαν στο κέντρο Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών.
Μέχρι την άφιξη των πρώτων μεταναστών –περίπου στις 19:00 μμ- το κέντρο φιλοξενίας ετοιμάστηκε από τους εθελοντές ώστε να τους υποδεχτεί.

Σε πρώτη φάση η βασική μέριμνα των εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας ήταν, να ετοιμαστούν τα κρεβάτια, να γίνει αερισμός του χώρου , να καθαριστούν οι χώροι υγιεινής και να μοιρασθούν είδη προσωπικής υγιεινής. Σκοπός της προσπάθειας μας αυτής είναι ο χώρος όπου θα παραμείνουν οι μετανάστες -ο οποίος είναι καθόλα ακατάλληλος – να καταστεί όσο το δυνατό πιο ανθρώπινος, λειτουργικός και αξιοπρεπής.

Στη συνέχεια μεριμνήσαμε για την κάλυψη κάποιων άμεσων αναγκών όπως ρουχισμό, τρόφιμα, τηλεφωνικές κάρτες, τσιγάρα και προσπαθήσαμε και εμείς να συμβάλλουμε ώστε να γίνει αξιοπρεπέστερη η ελλιπέστατη μέριμνα που υπάρχει από την πολιτεία όσον αφορά την σίτισή τους.

Στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ των 46 ατόμων τα 6 ήταν μικρά παιδιά 4-6 χρονών Ιδιαίτερη μέριμνα από τους εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης δόθηκε στο 3 μηνών βρέφος για την κάλυψη των αναγκών του σε ρουχισμό, συμπληρωματικό γάλα και είδη υγιεινής.

Μέλη της Κίνησης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων επικοινώνησαν και ενημερώθηκαν από τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας για τις άμεσες ανάγκες των μεταναστών με αποτέλεσμα στις 3/6/2015 να μεταβούν στον χώρο του Κέντρου Φιλοξενίας και να μοιράσουν τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής.
Μέχρι νωρίς το απόγευμα της4/6/2015 αποχώρησαν και οι τελευταίοι μετανάστες.

Στη συνέχεια η ΕΟΔ Μαγνησίας άμεσα ,μερίμνησε να καθαριστεί και απολυμανθεί ο χώρος –όσο είναι δυνατό-, να πλυθούν τα κλινοσκεπάσματα (αυτή την φορά θα το αναλάβει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου) καθώς και να αναζητηθούν τρόποι για την δημιουργία αποθέματος σε είδη προσωπικής υγιεινής.
Η 5ετής αυτή μέχρι σήμερα συμβολή μας ώστε να διατηρηθεί αυτός ο χώρος σε όσο το δυνατόν λειτουργική και αξιοπρεπής για ανθρώπινη φιλοξενία κατάσταση, είναι εξίσου αναγκαία όσο και συμβολή της πολιτείας σε αυτό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.