Η μη χρηματοδότηση «φρένο» στην επισκεψιμότητα του τάφου του περιφερειακού

Την αρχαιότερη πόλη της Σκιάθου αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη

Μοναδικό μνημείο για την περιοχή του Βόλου είναι η αποκάλυψη του θολωτού αρχαίου τάφου στον περιφερειακό δρόμο, ωστόσο η μη χρηματοδότηση των μελετών μόνιμης στερέωσης και ανάδειξης του χώρου, τον στερούν από τους Βολιώτες και τους επισκέπτες. Η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται κοντά στην αποκάλυψη της αρχαιότερης πόλης της Σκιάθου (Παλαισχίαθος), που θα αποτελέσει στον αρχαιολογικό επισκέψιμο χώρο του νησιού και θα δώσει επιστημονικά συμπεράσματα για το νησί και τις Σποράδες γενικότερα.

Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», η προϊσταμένη ης ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, επισήμανε ότι ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος στον περιφερειακό είναι ένα πολύ σπουδαίο μνημείο και όλα τα ευρήματα εκτίθενται στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου, που εγκαινιάστηκε το 2009.
«Η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται από την αρχαιολόγο Βάσω Αδρύμη, που είναι η ανασκαφέας του μνημείου. Ο τάφος είναι πολύ καλά προφυλαγμένος, έχει διατηρηθεί άθικτος, καθώς ο περιφερειακός δρόμος πέρασε από πάνω, ενώ εκπονήθηκαν μελέτες στερέωσης και ανάδειξης, αλλά δυστυχώς αυτές οι μελέτες δεν έχουν χρηματοδότηση», δήλωσε η κα Ιντζεσίλογλου.

Όπως εξήγησε, οι μελέτες για την οριστική στερέωση και για την ανάδειξη του μνημείου υπάρχουν, αλλά πρέπει να βρεθούν κονδύλια, ενώ οι πηγές χρηματοδότησης μπορούν να είναι το νέο ΕΣΠΑ ή ακόμη και από το έργο του περιφερειακού. Ο κονδύλι για να υλοποιηθούν οι δύο μελέτες είναι της τάξης μερικών εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, καθώς η στερέωση είναι δύσκολη διαδικασία, που πρέπει να γίνει από ειδικό συνεργείο.
Η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι στόχος είναι το μνημείο να γίνει επισκέψιμο και οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν πληροφοριακό υλικό, καθώς και τα ευρήματα που βρίσκονται ήδη στο Μουσείο.

Η αρχαιότερη πόλη της Σκιάθου
Στη Σκιάθο, εδώ και αρκετά χρόνια, γίνεται συστηματική ανασκαφή με τη συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην αρχαιότερη πόλη της Σκιάθου, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Παλαισχίαθος, που βρίσκεται Βορειοανατολικά του αεροδρομίου.
Όπως δήλωσε η κα Ιντζεσίλογλου, εκεί αποκαλύπτεται η αρχαιότερη πόλη της Σκιάθου και μια από τις αρχαιότερες των Βορείων Σποράδων με πάρα πολύ σημαντικά ευρήματα, με ερείπια των κτιρίων και πολύ σημαντικά κινητά ευρήματα. Η πόλη χρονολογείται από τα τέλη των Μυκηναϊκών χρόνων ή τις αρχές της Γεωμετρικής εποχής, μέχρι και το τέλος της κλασσικής εποχής.

Η κα Ιντζεσίλογλου δήλωσε ότι, εκτός από την επιστημονική μελέτη και τη συναγωγή συμπερασμάτων όχι μόνο για την ιστορία της Σκιάθου, αλλά και των Σποράδων, ο χώρος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, που δεν υπάρχει στο νησί, εκτός από το Κάστρο που είναι Βυζαντινής εποχής.
«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στο νησί ένα επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και έναν χώρο εκπαίδευσης των μαθητών και των κατοίκων. Ο χώρος είναι άθικτος από μεταγενέστερες επεμβάσεις και αυτό διευκολύνει πάρα πολύ το ανασκαφικό – επιστημονικό έργο, αλλά και το έργο της ανάδειξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.