«Θα νεκρώσουν έργα και δράσεις από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα

Προειδοποίηση ότι σε περίπτωση “Grexit” θα νεκρώσουν τα έργα στην Ελλάδα, που είναι σε εξέλιξη μέσω του ΕΣΠΑ και ήδη γίνεται διακοπή εργασιών εργολάβων που είναι απλήρωτοι, έδωσε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, που ζητά να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.
Όπως ανέφερε, η Ελληνική οικονομία, έχει δομηθεί στην ΕΕ και οποιοδήποτε πρόγραμμα σε εξέλιξη και σε υποδομή, αλλά και μικρότερα προγράμματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική της χώρας, είναι συγχρηματοδοτούμενα.
«Από τη μέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο, μειώσαμε το δικό μας ποσοστό της κρατικής συμμετοχής από δικούς μας πόρους και μέσω ΕΠΣΑ και άλλων προγραμμάτων που τρέχουν, η ΕΕ χρηματοδοτεί δράσεις και έργα στην Ελλάδα. Το ποσοστό χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, βρίσκεται στο επίπεδο του 80% και σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να συγκεντρώσουμε εμείς το υπόλοιπο 20%, για να ενταχθούν δράσεις ή έργα», τόνισε η κα Καπούλα.

«Η ρήξη οδηγεί σε παύση πληρωμών»

Η πρόεδρος του ΤΕΕ, προέβλεψε ότι οποιαδήποτε ρήξη με την Ευρώπη, θα οδηγήσει σε παύση πληρωμών, κάτι που έχει γίνει ήδη, διότι η Τράπεζα της Ελλάδος χρωστά τα χρήματα και οι εργολάβοι έχουν αρχίσει να κάνουν διακοπή εργασιών.
Παράλληλα, ανέφερε, περιμέναμε το ΣΕΣ και διερωτήθηκε πως, όταν ήδη στα 5 χρόνια το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις υποδομές και ό,τι ωριμάζει σε μελέτες και φακέλους, η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα που θα υπάρχει δυνατότητα να γίνει έστω και ένα έργο.
Η Νάνσυ Καπούλα σημείωσε ότι η πραγματικότητα που βιώνουμε δεν αντιστοιχεί στη χώρα που θέλουμε και είναι λυπηρό το φαινόμενο αντί να πάμε ενωμένοι στις διαπραγματεύσεις υπερκομματικά και να διεκδικήσουμε, δεν το κάναμε, ενώ εκτίμησε ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση και τίποτα άλλο.
Τέλος, κατήγγειλε τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλη ότι απέστειλε εσωτερικό έγγραφο στα Δ.Σ. των ασφαλιστικών ταμείων των μηχανικών και τους απειλεί με κυρώσεις αν δεν μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.