Θετικές οι εντυπώσεις του ΓΓ Διαχείρισης Απορριμμάτων για τον σχεδιασμό

Φωτό αρχείου
Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Βόλου κομποστοποίησης στις Σποράδες

Εντυπωσιασμένος από τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας που βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ότι αφορά τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, ο οποίος σήμερα το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με δημάρχους από τη Θεσσαλία.

Στόχος της επίσκεψης του κυβερνητικού στελέχους που επέλεξε πρώτη τη Θεσσαλία για τον γύρο επαφών που θα κάνει σε όλη τη χώρα, λόγω και της ιδιότητας του Κ. Αγοραστού ως προέδρου της ΕΝΠΕ, ήταν η ενημέρωση για την πρόοδο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Θεσσαλία, για το οποίο διαπίστωσε από την εξέλιξη της διαδικασίας, «ουσιαστική δουλειά, με συνέπεια αλλά και με σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε την πεποίθηση πως η Θεσσαλία είναι η «πιο πράσινη Περιφέρεια σε όλη τη χώρα», ζητώντας ωστόσο εγρήγορση απ’ όλες τις πλευρές και ειδικότερα από τους δήμους, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτάσσει την εκπόνηση τοπικών σχεδίων για τη διαχείριση των απορριμμάτων είτε ανά δήμο, είτε σε συμπράξεις δήμων, τα οποία σχέδια μάλιστα οφείλουν να είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, προβλέπεται η δημιουργία μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ της χερσαίας Μαγνησίας και τριών μονάδων κομοστοποίησης στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε επίσης πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει όλες τις παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε οι τρεις υφιστάμενοι ΧΥΤΑ να αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής «ώστε να υπάρχει και περισσότερος χρόνος για σχεδιασμό» για να καταλήξει με νόημα πως «το μέλλον μας είναι ένα περιβάλλον καθαρό, στο οποίο να ζούμε καλύτερα χωρίς να μας επηρεάζει αρνητικά σ’ όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής».

Μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στους ΧΥΤΑ
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η παρουσίαση της μελέτης που εκπονήθηκε για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η οποία αποτελεί μέρος μίας διαδικασίας που θα συνεχιστεί βάσει του χρονοδιαγράμματος με τη διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να εγκριθεί τελικά τον Οκτώβριο από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Βάσει της μελέτης, προβλέπεται να δημιουργηθούν στις περιοχές των υπαρχόντων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) – που εξυπηρετούν την Π.Ε. Λάρισας, την Π.Ε. Μαγνησίας και την ενιαία περιοχή Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας – ισάριθμες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, μετατρέποντας τους ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), εγκαθιστώντας και λειτουργώντας παράλληλα ένα δίκτυο επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων. Περιλαμβάνονται συστήματα διαλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων, όπως καφέ κάδοι και μικρές μονάδες επεξεργασίας σε τοπικό επίπεδο, ο απαραίτητος εξοπλισμός, οικιακή κομποστοποίηση, εγκατάσταση πράσινων σημείων και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο και της πρόληψης. Η δημιουργία δικτύου «πράσινων σημείων» έχουν στόχο τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών, και μαζί με τη λειτουργία των συστημάτων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, μειώνουν τις ποσότητες που σήμερα οδηγούνται στους ΧΥΤΑ.

Για τις δε ανάγκες των Σποράδων, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή τριών μικρών μονάδων κομποστοποίησης ανακυκλώσιμων και αδρανών υλικών σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Παράλληλα προβλέπεται η αντιμετώπιση της ιλύος των Βιολογικών Καθαρισμών και λοιπής παραγωγής, η διαχείρισης των υλικών κατεδαφίσεων – αδρανών υλικών , και κάθε άλλου ρεύματος αποβλήτων σύμφωνα με τη νομοθεσία , τις αρχές και τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού.
Στόχος είναι η Θεσσαλία μέχρι το 2020, μέσω των νέων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, να επιτύχει το 50% των ανακυκλώσιμων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) να προωθείται στην ανακύκλωση, τη στιγμή που σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται κοντά στο 11%, ενώ για τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) το ποσοστό χωριστής συλλογής τους να ανέλθει στο 21% του συνολικού τους βάρους.

Η μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, φιλοδοξεί να εναρμονίσει την περιοχή της Θεσσαλίας στην κοινοτική νομοθεσία μέχρι το 2020, προκειμένου να αποφευχθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.