«Κίνηση Πολιτών για το Νερό»: «Κανένα σχέδιο δε θα γίνει αποδεκτό χωρίς διάλογο»

«Οι μηνύσεις δε θα μας φοβίσουν» λένε κάτοικοι που κλείνουν επταήμερο εκδηλώσεων

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Οκτώβρη μεσημέρι, κλείνει το 7ήμερο των εκδηλώσεων στην Πορταριά που είναι αφιερωμένες στο νερό και την πηγή της Μάνας, με μεγάλο πανηγύρι με δημοτική μουσική και χορό. Οργανώνεται από την τοπική Κίνηση Πολιτών για το Νερό, την τοπική κοινότητα, το δημοτικό σχολείο και τον πολιτιστικό Σύλλογο “Ορμίνιο”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι εκδηλώσεις αυτές αποφασίστηκε να γίνονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στη περσινή συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού στον ίδιο χώρο, με αφορμή την υποβάθμιση του νερού της πηγής με χλωρίωση, που επιχειρήθηκε από την ΔΕΥΑΜΒ. Στην ίδια συγκέντρωση αποφασίστηκε ομόφωνα να απομακρυνθεί η εγκατάσταση χλωρίωσης από τη δεξαμενή. Έκτοτε το νερό της Μάνας, όπως κι το νερό όλων των πηγών των χωριών που ανήκουν στον Δήμο Βόλου, τρέχει στις βρύσες των σπιτιών και στις δημόσιες βρύσες του χωριού όπως ακριβώς το προσφέρει η φύση απλόχερα εδώ και εκατοντάδες χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η πηγή της Μάνας αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η Πορταριά. Δίνει ασταμάτητα νερό στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για να πίνουν και να ποτίζουν τα κτήματα και τους μπαξέδες .Τις τελευταίες δεκαετίας συμβάλει με χιλιάδες κυβικά την ημέρα στην ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Πρόκειται λοιπόν για πηγή ζωής για τους ανθρώπους και τη φύση γι αυτό και οι Πορταρίτες αποφάσισαν να την τιμούν κάθε χρόνο ανάλογα. Όπως της αξίζει».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, στην οποία ανήκει και η τοπική Κίνηση, αγωνίζεται για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό όλων των ανθρώπων αλλά και της φύσης και συμμετέχει και στηρίζει τις εκδηλώσεις στην Πορταριά. Από την πηγή της Μάνας όλα τα χωριά του Πηλίου στέλνουμε μήνυμα προς όλους όσοι έχουν λόγο στη διαχείριση του νερού, στην ΔΕΥΑΜΒ, στον Δήμο Βόλου στην Περιφέρεια και την κεντρική εξουσία, ότι κανένα σχέδιο, καμιά μελέτη και κανένας προγραμματισμός σχετικά με το νερό, δεν θα γίνει αποδεκτός χωρίς ενημέρωση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Ότι η επιχειρούμενη δικαστική καταστολή, με μηνύσεις της ΔΕΥΑΜΒ κατά αγνώστων ή γνωστών, που ενεργοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν.

Απαιτούμε σεβασμό και διάλογο. Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε κινείται και η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής να ζητηθεί η σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το νερό . Το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου μέσα στην προσεχή βδομάδα.
Θα είμαστε όλοι στην Πορταριά την Κυριακή το μεσημέρι, Πηλιορείτες και Βολιώτες, για να τιμήσουμε με τραγούδια και χορούς την πηγή της Μάνας, τις πηγές του Πηλίου, τις πηγές της ζωής. Όπως τους αξίζει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.